Grybai

Ypatingieji grybai šitake 

Šitake (Shiitake, liet. valgomasis dantenis) yra patys populiariausi grybai japonų virtuvėje. Aukštos maistinės vertės bei savito skonio šitake grybai tradiciškai auginami ant rąstų drėgnuose pietų Japonijos miškuose. Derlius surenkamas rankomis bei džiovinamas saulėje. Šiuose grybuose yra visos 8 žmogui reikalingos amino rūgštys. Japonų literatūroje teigiama, kad juos vartojant mažėja vėžio rizika, o Kinijoje jau daug amžių šitake grybai naudojami valyti kraujui, todėl rekomenduojami esant aukštam kraujo spaudimui ir aterosklerozei.

Šitake grybuose gausu vitaminų B ir D, o saulėje džiovintuose grybuose vitamino D kiekio dar padaugėja. Vitaminas D padeda pasisavinti kalcį, kuris stiprina kaulus ir dantis. Vartojant su šparagais, šitake grybų efektyvumas padvigubėja, ypač kai siekiama sureguliuoti kraujo spaudimą ir sumažinti aterosklerozę. Tai sotus, nekoloringas maistas, todėl tinka žmonėms, kurie rūpinasi savo svoriu. Pastebėta, jog šitake grybai naudingi esant susilpnėjusiai kepenų funkcijai bei padeda pašalinti gleives iš organizmo.

Šitake grybai nuo seno žinomi kaip natūralūs antibiotikai, turintys antivirusinių savybių ir mažinantys auglių riziką. Jei turite bėdų dėl cholesterolio, kamuoja tulžies akmenys, per didelis rūgštingumas, diabetas, anemija, skrandžio opa ar esate persišaldę, įtraukite šitake grybus į kasdienį savo mitybos racioną.

Vartojimas: pamirkykite drugname vandenyje bent 15 min., pašalinkite kietus kotelius. Galima grybus supjaustyti ir virti kartu su grūdais, pakepinti su daržovėmis, įmesti į sriubas. Skaniam sultiniui paruošti, pavirkite 15 min. keletą šitake grybų su kombu jūržolėmis tame pačiame vandenyje, kur jie mirko, pagardinkite sojų padažais „Shoyu“ ar „Tamari“, slyvų pagardu „Ume“ bei skrudintų sezamų sėklų aliejumi.

| atgal | į viršų | spausdinti |