LRT laida “Toks gyvenimas” su Zita Kelmickaite

Tik gyvendami lėčiau galime gyventi sveikiau ir atsakingiau gamtos atžvilgiu.

2009 m. spalio 7 d. Jolanta, Ingrida ir aš viešėjome Zitos Kelmickaitės vedamoje LRT laidoje “Toks gyvenimas” ir kalbėjomės apie sveikesnį gyvenimo būdą ir atsakingesnį vartojimą.

Labai nustebino klausytojų, skambinusių į laidą, aktyvumas. Tai rodo, jog žmonėms rūpi, ką jie valgo, ką perka ir kad pilietiško vartojimo galimybės Lietuvoje yra gan stiprios, jei tik žmonės būtų daugiau susipažinę ir turėtų galimybę pasirinkti. Bet taip pat egzistuoja vis dar stiprus įsitikinimas, kad ekologiškas maistas yra neįmanomas dalykas dėl ilgamečio teršimo bei pasitaikančių nesąžiningų ūkininkų. Kaip ir po dalyvavimo renginyje „Žaliosios Europiečių atostogos“ Palangoje, taip ir po dalyvavimo šioje laidoje man peršasi ta pati išvada - jog protingiausia būtų kliautis ne pavienėmis ūkininkų iniciatyvomis ūkininkauti ekologiškai, o visu šalies mąstu uždrausti žalingus sintetinius chemikalus ir pesticidus, ir leisti naudoti tik organinės kilmės, tik tuos, kuriuos naudoti dabar leidžia ekologinio ūkininkavimo taisyklės. Tai būtų pats paprasčiausias ir efektyviausias sprendimo būdas.

Turbūt pagrindinė mūsų pašnekesio žinia buvo ta, kad būtina lėtinti gyvenimo tempą, nes tik sustoję galime įvertinti, kas tinka mūsų žmogiškai prigimčiai, kas ne, ir atsirinkti, kas mums padeda tobulėti ir būti sveikesniems, o kas ne. Tik sustoję ir pailsėję mes galime pasakyti aiškų „ne“ dalykams, kurie silpnina mus ir daro žalą mūsų bendruomenėms ir aplinkai. Tik gyvendami lėčiau galime gyventi sveikiau ir atsakingiau gamtos atžvilgiu.

Laidos įrašas

Indrė Kleinaitė


| dienoraštis |
| atgal | į viršų | spausdinti |