„Antras antradienis“ gvildens klimato kaitos rebusus

Vasario 9 d. 18.00 val. Šiaurės ministrų tarybos biure (Didžioji g. 5, Vilnius) vyks renginių ciklo „Antras antradienis“ diskusija apie klimato kaitą, kurioje dalyvaus Danijos ambasadorius J.E.p. Laurids Mikaelsen ir Vilniaus Universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas prof. Arūnas Bukantis.

Praėjusių metų pabaigoje Kopenhagoje vyko Jungtinių Tautų Bendrosios klimato kaitos viršūnių konferencija COP15. Ko siekta, tikėtasi, dėl ko pavyko susitarti, o kokie aktualūs klausimai taip ir liko neatsakyti? Pastaruoju metu nemažai diskutuojama apie klimato kaitą ir visuotinį atšilimą. Pasigirsta nuomonių ir apie tai, kad planetos šilimo ar šalimo tendencijos yra natūralus reiškinys, kad kylantis anglies dvideginio lygis nesukelia atšilimo, o priešingai - atšilimas sukelia anglies dvideginio lygio kilimą.

Kas vis dėlto vyksta ir apie ką taip karštai diskutuota COP15 susitikimo metu, ką pavyko ir ko nepavyko Kopenhagoje pasiekti, su kokiomis realiomis grėsmėmis dėl klimato kaitos pasauliui teks susidurti ir ką visa tai reiškia mums čia, Lietuvoje? Kokį poveikį klimato kaita daro ūkiui, ir kaip šis poveikis pasireiškia dabar bei ko galime tikėtis ateityje?  Apie tai vasario 9 d. bus kalbama „Antro antradienio“ renginių cikle, kuris šį kartą kviečia susitikti su Danijos ambasadoriumi J.E.p. Laurids Mikaelsen ir Vilniaus Universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėju prof. Arūnu Bukančiu.

„Turime būti pasiruošę visuotiniam atšilimui net ir artimiausioje ateityje, tai reiškia, kad pvz., vandens lygis Baltijos jūroje per artimiausius 20 metų pakils puse ar net visu metru... Čia kaip su nacionalinio biudžeto deficitu: kuo jis ilgesnis ir didesnis, tuo daugiau teks mokėti ateities kartoms ir tuo daugiau reikės nuveikti, kad pavyktų ištaisyti padėtį“, - teigia Danijos ambasadorius J.E. p. L. Mikaelsen.

„Visuotinis atšilimas įvairiose Žemės rutulio vietose pasireiškia nevienodu intensyvumu: tropikų platumose lėčiau, o vidutinėse ir poliarinėse platumose – sparčiau. Be to, atšilimą lydi didėjantis hidrometeorologinių anomalijų skaičius, tirpsta kalnų ledynai, nuolat mažėja amžino įšalo, sezoninės sniego dangos ir jūrų ledų plotai, kyla pasaulinio vandenyno lygis“ – pasakoja prof. A. Bukantis.

Dėmesio, renginys vyks lietuvių ir anglų kalbomis. Prašome atkreipti dėmesį, kad vietų skaičius yra ribotas, vietų rezervacija nevykdoma, įėjimas nemokamas.

GYVA.LT straipsniai apie klimato kaitą


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |