Naujienos iš GMO fronto

GMO? Tik ne mano virtuvėje!

GMO tema yra aktuali įvairiais aspektais: ekonominiu, socialiniu, ekologiniu ir etiniu.  GMO ar ne-GMO yra vienas iš didžiujų pasaulio debatų, lemiančių tai, kas taip svarbu visiems – kokį maistą mes valgome. GYVA.LT šiuo klausimu turi aiškią poziciją: „GMO? Tik ne mano virtuvėje!”. Mes už švarų, ekologišką maistą, ir GMO stovi skersai kelio ekologinės žemdirbystės vystymuisi. Ekologiškų rugių lauką labai lengva užteršti genetiškai modifikuotomis kultūromis, tačiau atvirkštinis procesas nėra įmanomas: ekologiška sėklelė patekusi į genetiškai modifikuotų rugių lauką to lauko nepadarys „ekologišku“, o ekologinis laukas netektų sertifikato aptikus genetiškai modifikuotų netyčia pakliuvusių  kultūrų.

Todėl ir norime priminti Jums apie Lietuvoje parduodamus genetiškai modifikuotus maisto produktus, kuriuos raginame boikotuoti, atkreipti Jūsų dėmesį į naujausius Lietuvos žiniasklaidos reportažus GMO tematika ir, jei norite susipažinti išsamiau, Jūsų dėmesiui – GYVA.LT straipsniai.  

Lietuvoje parduodami genetiškai modifikuoti maisto produktai

Lietuvos rinkoje parduodama daug nei 40 įvairių maisto produktų - augalinio aliejaus, margarino, majonezo, maisto papildų, kurių sudėtyje yra GMO.

VMVT paruoštas genetiškai modifikuotų maisto produktų sąrašas:

  • 22 pavadinimų genetiškai modifikuoti augaliniai aliejai, kurie pagaminti iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių arba kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Tautas, Aukselis, Grace, Jasmine, Brolio, Optima linija, Luccia, Omili, Huilor, Sodžiaus, Kolumbo, Saulutė, Augalinis aliejus, Oilio, Perla, Tėviškės, Caroli, Dolores, Lankų, Flarina, Karolina, Maxima.
  • 7 pavadinimų margarinai, tepūs riebalų mišiniai, kurių sudėtyje yra aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Aukselis, Optika linija, Aima, tepūs riebalų mišiniai Sodžiaus, Aiwa, Luxua light, Riebalų tepinys 25 procentų riebumo.
  • 10 pavadinimų saldumynai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų produktų – šokoladiniai kiaušiniai su siurprizu: ANL Heros, Turto, ANL Hanny, Elvan, ANL My Chick, ANL Space, ANL Formula, Jungle, Focus, saldainiai su žaisliuku Chik&Duck.
  • 1 pavadinimo majonezas, kurio sudėtyje yra sojų aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Sodžiaus Provanso (Vokietija).
  • 2 pavadinimų maisto papildai, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų produktų, Hair / Skin / Nail Hard Kapsule (JAV), Memortop (JAV), Power Multi Vit 90 Lithu (Kanada).
  • 1 pavadinimo skrudinta duona, kuri buvo kepta sojų aliejuje, pagamintame iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių – Kaziuko skrudinta duona. 

Taip pat UAB „Rivona“ kulinarijos ceche (Perkūno g. 4, Rokiškis) kepami 21 pavadinimo kulinariniai gaminiai, kurie kepami aliejuje, pagamintame iš genetiškai modifikuotų sojų pupelių. Tai mini varškės spurgos, puošti žagarėliai, varškės spurgos, čeburekai su mėsa, spurgos su daržovėmis, spurgos su mėsos įdaru, spurgos su džemu, beliašai, Kijevo kotletai, kotletai: Jūratė, Astra, lietiniai su džemu, lietiniai su varške, lietiniai su vištienos krūtinėle, kepta vištienos file, kiaulienos šnicelis, keptas karbonadas, žemaitiški blynai, duona su česnaku. Daugiau informacijos  

Naujausi Lietuvos žiniasklaidos reportažai GMO tema

Vasario 9 d. lrt.lt pranešė apie Lietuvoje įregistruotas Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma uždrausti genetiškai modifikuotus organizmus (GMO) išleisti į aplinką. Pataisų iniciatorius Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis teigė: „Sieksiu, kad Lietuvoje nebūtų auginami genetiškai modifikuoti augalai ar gyvūnai. Turime išlaikyti „žalios Lietuvos“ įvaizdį pasaulyje. Toks sprendimas būtų palankus verslui, skatintų turizmą, maisto produktų eksportą“.  Daugiau...

Kovo 9 d. Lrytas.lt rašė apie Europos Komisijos sprendimą leisti sodinti genetiškai modifikuotas bulves ir vėl priminė savo skaitytojams apie GMO situaciją pasaulyje, Europos Sąjungoje ir Lietuvoje. Visas straipsnis...

Kovo 15 d. LTV videoreportažas apie Lietuvos siekius visai neįsileisti genetiškai pakeistų augalų, kuriame pasisako “Tatulos” programos vadovas Almonas Gutkauskas ir kuriame rodomi vaizdai iš 2007 m. balandžio 4 d. prie Seimo vykusios protesto akcijos prieš GMO. Daugiau... 

GYVA.LT straipsniai GMO tema:

Kodėl mes pasisakome prieš genetiškai modifikuotus maisto produktus?

Genų loterija. Be pralaimėjimų?

Pažanga ar pabaigos pradžia?

Rusiška ruletė: apie genetinę inžineriją.


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |