Diskusija apie akciją "Nepirkime vandens plastikinuose buteliuose" radijo stotyje "Laisvoji banga"

Šiandien, t.y. gegužės 25 d., dalyvavome radijo stoties „Laisvoji banga“ laidoje „Rinkos pulsas“, kurią veda žurnalistas Vaidotas Jakuška. Laida bus transliuojama kitą ketvirtadienį, birželio 3d. 10:00 ir 15:00 val. Jos tema buvo: „Ekologija ir verslas. Kas ką įveiks? Plastikinis butelys vandenį ar vanduo - plastiką?“. „Laisvosios bangos“ dažnius galima rasti www.laisvojibanga.lt

Po laidos apsilankėme UAB „Vilniaus vandenys“ geriamojo vandens laboratarijoje, kur taip pat yra įsikūręs Vilniaus vandentiekio muziejus.  Laboratorijos vedėja Gražina Jurgelevičiūtė papasakojo labai daug įdomių faktų apie vandens iš čiaupo kokybę Vilniuje, taip pat vandentiekio istoriją, kuri yra skaičiuojama nuo 1501 m. Sostinės gyventojams vanduo centralizuotai buvo pradėtas tiekti 1914 m. Vilniečiai gali didžiuotis ypatingai gera požeminio vandens kokybe, nes jis nėra užterštas nitratais, jo paruošimui nebenaudojamas chloras, kaip tai buvo daroma anksčiau. Iš vandens pašalinamas per didelis geležies kiekis, dėl kurio vanduo anksčiau buvo ne pačios geriausios išvaizdos ir skonio. Tačiau dėl to jis nebuvo nesaugus gerti.  

Vandens iš čiaupo filtruoti nereikia, nes tokiu būdu pašalinimi vandenyje esantys žmogui naudingi mikroelementai. Dėl per didelio anksčiau buvusio geležies kiekio rūdyjantys vamzdžiai jau dešimt metų yra renovuojami. Vilniečiai gali ne tik jaustis saugūs gerdami vandenį iš čiaupo, tačiau dar ir didžiuotis ypatinga vandens kokybe ir jo natūralumu prieš kitus Europos ir pasaulio gyventojus. Mat kitose šalyse vanduo dažnai yra išgaunamas iš paviršinių upių ir ežerų, todėl yra chemiškai apdorojamas, kad būtų saugus gerti.

Vandenį geriausia gerti atvėsintą, nepatartina jo ilgai laikyti šiltoje temperatūroje.

Ruošdamiesi šiai akcijai internete radome informacijos apie daugkartines gertuves, į kurias galima prisipilti vandens iš čiaupo ir nuolat nešiotis su savimi. Tai būdas nepirkti vandens plastikinuose buteliuose netgi tada, kai, atrodytų, nėra kito pasirinkimo. Pristatę akciją viešai sužinojome, jog šiomis gertuvėmis neseniai pradėta prekiauti ir Lietuvoje. Gertuvių galite teirautis visose specializuotose ekologiškų ir natūralių prekių parduotuvėse bei sporto klubuose.  Jei nerasite, prašykite, kad Jums jų užsakytų. Mes tokias gertuves jau naudojame ir džiaugiamės, kad visada turime rankinėje gero vandens.

GYVA.LT komanda


| dienoraštis |
| atgal | į viršų | spausdinti |