Apie Vilniaus mero iniciatyvą nemokamai dalinti geriamą vandenį

Vilniaus mero iniciatyvą miestelėnams nemokamai dalinti geriamąjį vandenį plačiai aprašė žiniasklaida. Šio politiko siekis pasirūpinti smarkaus karščio kamuojamais vilniečiais bei miesto svečiais būtų išties sveikintinas, jei ne jo pasirinktas itin netinkamas būdas - Vilniaus gyventojai buvo gaivinami vandeniu iš plastikinių butelių, kuriuos tiekė viena vienintelė įmonė – „Žalia giria“. Negi meras pamiršo, jog sostinės savivaldybei priklausanti bendrovė „Vilniaus vandenys“ tiekia itin geros kokybės geriamąjį vandenį? Privačios įmonės vardo populiarinimas gali būti traktuojamas kaip viešo intereso, kuriam turėtų atstovauti meras, pažeidimas.

Meras siekė atrodyti jautrus ir supratingas, tačiau rezultatas – atvirkštinis. Kaip žinia, plastikas yra itin agresyviai gamtą teršianti atlieka, kuri nesuyra net tūkstantį metų. Vandenynuose plūduriuojantys plastiko kilometrai yra panašūs į kadrus iš siaubo filmo – ten jau neliko jokios gyvybės... Pasaulyje tai vadinama ekologiniu košmaru, o vandens iš plastikinių butelių vartojimas yra prilyginamas besilaukiančios moters rūkymui. Ar europietiškos sostinės merui dera skatinti ir taip jau dūstančios mūsų planetos taršą? Mero įvaizdžio formuotojai padarė didžiulę klaidą, nes meras dabar asocijuojasi su ekologiniu nejautrumu ir savo pareigos ginti viešą interesą nesuvokimu.

Manome, kad Vilniaus merui būtų pravartu pasekti Australijos Naujojo Pietų Velso valstijos vadovu Nathanu Reesu, kuris, įkvėptas Bundanūno miestelio gyventojų iniciatyvos atsisakyti jų miestelyje pardavinėti vandenį plastikiniuose buteliuose, uždraudė visos valstijos valstybinėms institucijoms pirkti vandenį buteliuose. Arba pasižvalgyti po Romą, kurioje žmonės gali mėgautis vandeniu iš fontanėlių.

Mes siūlome gerbiamam Vilniaus merui prisidėti prie esminio vandens vartojimo kultūros keitimo. Sostinės merija puikiausiai žino, kad Vilniaus centralizuotai tiekiamas vanduo yra laikomas vienu geriausių Europoje, ir kad vilniečiai gali drąsiai gerti vandenį iš čiaupo. Užuot dalijęs vandenį plastikiniuose buteliuose, meras galėtų paraginti Vilniaus kavines bei restoranus nemokamai vaišinti savo svečius vandeniu iš čiaupo.

Meras taipogi galėtų inicijuoti geriamojo vandens fontanėlių įrengimą populiariausiose sostinės vietose ir paskatinti valstybines įstaigas atsisakyti vandens plastikinėje taroje, o prekybos centrus, parduotuves ir degalines – pastatyti geriamojo vandens aparatus. Tokia iniciatyva labai prisidėtų prie jautraus ir supratingo mero įvaizdžio formavimo, nes  šitokia vandens vartojimo kultūra yra šiuolaikiška, draugiška aplinkai ir racionaliai naudojanti mokesčių mokėtojų lėšas. Ar neverta vietoje vienkartinių ir trumpalaikių reklaminių akcijų imtis esminių darbų, kurie pakeistų ir Vilniaus veidą, ir jo gyventojų ekologinę sąmonę?

Delfi reportažas apie Vilniaus mero iniciatyvą

Komentuoti

Jolanta Miškinytė, GYVA.LT


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |