Vandens filtrų pardavėjų triukai

Vandens filtrų pardavėjai nesibodi naudoti įvairius triukus, kad parduoti savo produktą net jei žmogui jis nereikalingas. Pateikiame ištrauką iš pokalbio su vandens filtrų pardavėju ir specialisto komentarą.

Vieną sekmadienio popietę man į namus paskambino vandens filtrų pardavėjas ir prisistatė atliekantis gyventojų apklausą, ar jie patenkinti vandens iš čiaupo kokybe.

-     O kokiais tikslais yra atliekama apklausa? Kam bus naudojami duomenys?

-    Apklausą atlieka amerikiečių kompanija, kuri gamina vandens valymo įrenginius ir atsižvelgia į gyventojų nuomonę. Mes atsiųstume savo konsultantą, kuris vietoje patikrintų vandenį.

-    O kodėl Jūs skambinate ten, kur vanduo yra tiekiamas centralizuotai? Jei norite sužinoti mano namuose tiekiamo vandens kokybę, kreipkitės į tiekėją, kuris pateiks laboratorinių tyrimų rezultatus. Laiko sutaupytumėte!

-    Bet vandens kokybė pasikeičia dėl blogų vamzdžių. Iki Jūsų atitekėjęs vanduo – jau kitoks.

-    Tai negi Jūs ruošiatės vamzdžius keisti, jei pasirodytų, kad jie blogi?

-    Ne, vamzdžių mes nepakeisime. Suprantate, Lietuva neturtinga šalis, ji negali investuoti į centralizuotai teikiamo vandens kokybės gerinimą kaip kitos ES šalys, todėl mūsų vandens iš čiaupo kokybė labai prasta.

Čia aš jau neišlaikiau!

-    Bet Jūs meluojate! Lietuva gali didžiuotis vienu geriausių vandenų ir į vandens gerinimą jau yra nemažai investuota ir investuojama toliau.

-    Bet daug kur iš čiaupo bėga rudas vanduo.

-    Taip yra nedaug kur ir tai nėra pavojinga, nes tai – tik geležis ir manganas.

-    Negi Jūs norite gerti chlorą?

-   Jūs vėl meluojate! Chloras jau nebenaudojamas, o jei išimtiniais atvejais naudojamas vengiant mikrobinės taršos,  tai net 10 kartų mažiau nei sovietiniais laikais.

-    Va! Kaip tik esu bendrovės „Vilniaus vandenys“ tinklalapyje. Čia rašoma, kad naudojamas natrio hipochloritas ir kad vandenyje yra nitratų. Aišku, nitratai neviršija normų, bet jų yra!

-   Natrio hipochloritas nėra tas pats, kas chloras, o nitratų tėra pėdsakai. Valgydami daržoves iš prekybos tinklų, mes nitratų gauname tūkstančius kartų daugiau!

Keista, kad niekas nesiūlo valyti nitratų iš daržovių. O galbūt tai gali būti puikus verslas?

Bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ atstovo Svajūno Mikeškos komentaras

21-ame amžiuje vis dar nėra sudėtinga apgauti net išsilavinusį žmogų. Pavyzdžiui, kreipiesi į žmogų ir pasakai, kad jo labui nori ištirti iš čiaupo tekančio vandens kokybę. Gavęs sutikimą, prisileidi iš čiaupo vandens, atlieki elektrolizę, kurios metu skaidrus vanduo papilkėja vos ne iki juodumo. Tada dar primygtinai siūlai pauostyti tą vanden įrodinėdamas, jog justi chloro kvapas, ir – rezultatas pasiektas.

Vos ne juodo vandens vaizdo priblokštas žmogus dažnai turbūt apie tą chloro kvapą jau nebegalvoja, o mintyse jau pradeda keikti vandens tiekėjus. Tada tokios reklamos aukai telieka pasiūlyti „išsigelbėjimą“ – vandens valymo aparatą ar sistemą. Žinoma, atliekant tokius „mokslinius“ geriamojo vandens „tyrimus“ negalima pasakyti  savo aukai, kad geriamasis vanduo – ne tik vandenilio ir deguonies junginys (H₂O), kad jame yra gausybė žmogaus organizmui būtinų elementų, kurie be specialaus veiksmo, šiuo atveju – elektrolizės – yra nematomi.

Kad argumentai būtų svaresni, dar galima pasičiupti  elektrinį virdulį, pademonstruoti jame esančias kalkes, po to dar parodyti užkalkėjusio vandentiekio vamzdžio piešinį ir paporinti, jog taip nuo kieto vandens užkalkėja ir kraujagyslės. Žodžiu, melo abėcėlė – beribė. Normalus vandens kokybės ištyrimas – ne kelių minučių darbas. Specialistų nuomone, kai kurie buitiniai filtrai vandenį demineralizuoja taip, kad jis tampa fiziologiškai bevertis, todėl pagrįstai siūloma riboti geriamojo vandens minkštinimą, nes geriant minkštą vandenį padidėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Lietuvos požeminis vanduo yra originalios sudėties natūralus mineralis vanduo, kuriame gausu žmogaus organizmui reikalingų elementų. Vandens tiekėjų pareiga yra subalansuoti vandens sudėtį, kad nė vienas elementas neviršytų normų ir kad būtų priimtinos skoninės ir estetinės vandens savybės. Pas mus atvykę užsieniečiai tvirtina, jog jei Vakarų Europoje  iš čiaupų tekėtų toks vanduo, koks jis teka pvz., Panevėžyje, jų žmonės tikrai nepirktų parduotuvėse fasuoto vandens.

Komentuoti

Indrė Kleinaitė, GYVA.LT


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |