Mama.lt: "Žaliojo" viruso pagauti

Beata Nicholson.
Nuotr. iš asmeninio archyvo

Kuomet daugybei pasaulio žmonių saugus geriamas vanduo yra nepasiekiamas, Lietuvoje galime džiaugtis galintys gerti jį tiesiog...iš čiaupo. Bet, kaip sakoma, ką turi – to nevertini. Nors palyginus su kitomis pasaulio šalimis lietuviai vandens plastikiniuose buteliuose nuperka nedaug, karštą vasaros dieną dažnai pamatysi žmones, gurkšnojančius vandenį iš buteliukų, o ant lauko kavinių stalų karaliauja ne vanduo ąsotėliuose, o buteliuose. Ką apie tai mano žinomi Lietuvos žmonės ir ką jie pataria norintiems atsakingai vartoti vandenį?

Liepa Rimkevičienė: „Vandenį plastikiniuose buteliuose perku tik išimtiniais atvejais“

Tapusi mama, žurnalistė Liepa Rimkevičienė pasinėrė į ekologijos pasaulį. Ji viešai pasisako už natūralią motinystę, dalyvavo šiukšlių rinkimo akcijoje „Darom 2010”. Šį pavasarį ji kartu su aplinkai draugiškesnį gyvenimo būdą populiarinančia svetaine GYVA.LT inicijavo socialinę akciją „Nepirkime vandens plastikiniuose buteliuose“. „Aš ir mano šeima vandenį geriame iš čiaupo, nes esame patenkinti jo kokybe. Vandenį plastikiniuose buteliuose perku tik išimtiniais atvejais. Tuomet plastiką būtinai atiduodame perdirbti, nes gamtoje jis nesuyra daugiau nei tūkstantį metų ir daro žalą įvairioms gyvybės formoms“, - sako Liepa. „Kiekvienais metais su šeima atostogaujame Nidoje, kur vanduo iš čiaupo nebuvo skanus, tačiau šiemet situacija pagerėjo. Eidami į paplūdimį prisipilam vandens iš čiaupo į gertuvę ir taip išvengiam vandens plastikiniuose buteliuose“, – pasakoja Liepa.

Beata Nicholson: „Tuoj pradėsim ir orą pakuoti!“

„Niekada nebuvau didelė vandens buteliuose gerbėja ir jau seniai tokio vandens nebeperku. Man skanu vanduo iš čiaupo. Suprantu, kad dar ne visur iš čiaupo bėga gero skonio vanduo, bet galiu pasidžiaugti, kad mano namuose jis tikrai labai skanus“, – entuaziastingai pasakoja žurnalistė ir kulinarinės knygos autorė Beata Nicholson.

„Mūsų gyvenime plastiko ir taip yra per daug. Parduotuvėse viskas taip supakuota, kad atrodo, jog tuoj pradėsim ir orą pakuoti! Vanduo buteliuose yra visiškas absurdas, kuomet galime gerti jį iš čiaupo. Apie tai, kad gerti vandenį iš butelio yra nedraugiška aplinkai, žinau jau ne vienerius metus. Turiu specialią gertuvę, nešiojuosi su savimi".

Beata piktinasi, kad Lietuvos restoranuose ir kavinėse sudėtinga gauti vandens iš čiaupo ir siūlomas tik brangus vanduo iš buteliukų, kartais net brangesnis už alų. „Negi jie mano, kad jei jie savo klientui pasiūlys vandens iš čiaupo su ledu, šis nebepirks nei vyno, nei alaus, nei maisto, tik sėdės su nemokama stikline vandens?“ – stebisi Beata. 

Andrius Žebrauskas: „Pirkti vandenį plastikiniuose buteliuose yra nesąmonė“

Pradėjus kalbą apie vandenį, aktorius Andrius Žebrauskas nesusilaikė nepašmaikštavęs: „Aš esu vanduo!“, o paklaustas, ar perka vandenį plastikiniuose buteliuose, iš karto surimtėjo. „Jau seniai susimąsčiau, kad nuolat pirkti vandenį plastikiniuose buteliuose yra nesąmonė – ir brangu, ir aplinka teršiama, todėl nepatingiu įsipilti vandens iš čiaupo į stiklinį butelį ar daugkartinę gertuvę ir atsinešu į užsiėmimus. Aš daug judu, ypač kai vedu autentiško šokio seminarus, todėl esu didelis vandens vartotojas“, – sako Andrius. Taip pat elgtis jis ragina ir savo kolegas iš trupės „Kitas kampas“. „Net nepatingėjau visiems nupirkti specialias gertuves, kad jiems būtų patogu vartoti vandenį iš čiaupo“, – sako Andrius. Kavinėse ir restoranuose Andrius visada primygtinai prašo vandens iš čiaupo.

Aleksandras Pagrebnojus: „Plastikiniai buteliai - visiškas siaubas“

„Geriu vandenį iš čiaupo ir dar esu gyvas“, – juokiasi drabužių dizaineris Aleksandras Pogrebnojus. Jo nuomone, Vilniuje vanduo iš čiaupo yra kokybiškas ir skanus. Pasak dizainerio, geri sostinės restoranai bei kavinės taipogi tiekia savo klientams vandenį iš čiaupo, o prastuose tiesiog neverta lankytis.

Pasitaiko situacijų, kai fasuoto vandens nepavyksta išvengti. Aleksandro manymu, nereikėtų pulti į kraštutinumus, tačiau vertėtų pagalvoti, kaip sumažinti gamtos teršimą plastiko atliekomis. Pavyzdžiui, plastikinė tara turėtų kainuoti bent 50 centų brangiau, be to, ji turėtų būti superkama. Neseniai prie Lakajų ežero lankęsis dizaineris ten matytą besivoliojančių plastikinių butelių kiekį pavadino „visišku siaubu“.

Greta Akcijonaitė: „Vandens vartojimo kultūra Lietuvoje dar nėra aukšta“

Kino teatro „Pasaka“ bendrasavininkė Greta Akcijonaitė Lietuvoje džiaugiasi vis aktyvėjančia žaliąja kultūra. Jos vadovaujamas kino teatras yra inicijavęs ne vieną aplinkosauginę akciją ir toliau žada prisidėti prie visuomenės ekologinio sąmoningumo skatinimo, todėl „žaliasis“ vartojimas Gretai nėra svetima tema. Kalbant apie vandenį, jos nuomone, Lietuvoje vandens vartojimo kultūra dar nėra populiari ir išplitusi, žmonės retai su savimi turi vandens tiesiog iš čiaupo, kuris, pavyzdžiui, Vilniuje yra tikrai švarus ir nekenksmingas. Anksčiau ir ji kartais pirkdavo vandenį buteliuose, nes neturėdavo kito pasirinkimo. „Dabar aš turiu šveicarišką stilingą gertuvę, į kurią įsipilu vandens iš čiaupo ir nuolat nešiojuosi su savimi. Maitinu kūdikį, o maitinančias mamas dažnai troškina, joms reikia gerti kuo daugiau vandens, taigi labai patogu su savimi nuolat turėti vandens“, – savo patirtimi dalinasi Greta.

Visas straipsnis Mama.lt portale

Komentuoti

Mama.lt, 2010 m. rugpjūčio 5 d.


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |