Meninė vaikų akcija "Gyva Baltija"

Š.m. rugsėjo 17 d., penktadienį, Nidoje, Baltijos jūros pakrantėje vyko meninė vaikų akcija „Gyva Baltija“, kurios metu Lietuvos vaikai sakė „Ne!” Nord Stream dujų vamdžiui ir ragino saugoti Baltijos jūrą nuo užterštumo. Keleto šimto vaikų akcijos akimirkas fiksavo geriausi Lietuvos fotomenininkai.

Tūkstančius metų mūsų protėviams aisčiams jūra buvo šventa.  Šiandieniniame materialistiniame pasaulyje jūra tapo vartotojiško požiūrio objektu, ekonominių ir politinių kovų lauku. To pasekmė - mūsų gintarinė Baltija šiandien yra labiausiai užteršta jūra planetoje, o visai neseniai jos dugnu pradėtas tiesti dujotiekis, kuris taps didžiausia povandeninė statyba pasaulyje. Tačiau, kai matai vaikus žaidžiančius prie jūros, jų akyse degantį pirmapradį džiaugsmą ir tyrumą, supranti, kad jie dar jaučia ypatingą ryšį su jūra, girdi ką jiems ji ošia. Aisčių dvasia tarsi grįžta per mūsų vaikus ir prašo išsaugoti Baltijos jūrą gyvą ateities kartoms” - teigia akcijos autorė ir organizatorė Liepa Rimkevičienė.  

Vaikų akimis suaugusieji užsikimšo ausis, užsidengė akis ir užgniaužė savo balsą, leidžia niokoti Baltijos jūrą ir niokoja ją patys.

Baltija miršta dėl mūsų ydingų veiksmų ir abejingumo ir padėtis vis blogėja. Jau dabar milžiniški jūros plotai yra mirę, juose nesama nei augmenijos nei žuvų. Mūsų jūrą žudo ne tik toksiniai chemikalai, naudojami žemės ūkyje ir buityje, didėjantys vandens transporto srautai, bet ir į jos dugną įsirėžę naftos gręžiniai bei jau pradėtas tiesti Nord Stream dujotiekis, kurio kelyje guli apie 100 tūkst. tonų nesprogusios Antrojo pasaulinio karo amunicijos. Esama susirūpinimo, jog net ir vieno sprogmens detonacijos gali pakakti sukelti didžiulę ekologinę katastrofą. 

Nieko nedarydami, kad sustabdytume šias destruktyvias tendencijas, mes atimame iš vaikų Baltijos jūrą, jų ateitį, jų džiaugsmą.

Akcijos metu vaikai parodė kokia jiems svarbi yra jūra. Susikibę rankomis jie klausėsi jūros balso, leido aitvarus, piešė ant smėlio ir savo šypsenomis bei ritualais saugojo jūrą nuo ją niokojančių jėgų.  Su vaikais bendravo europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė, Neringos meras Vigantas Giedraitis ir vaikų rašytojas Vytautas V. Landsbergis, kuris vėliau kartu su vaikais kurė laimingą pasakos „Eglė - žalčių karalienė“ pabaigą ir džiugino akcijos dalyvius savo dainomis.

AKCIJOS ORGANIZATORIAI:  žurnalistė Liepa Rimkevičienė ir aplinkai draugiškesnio gyvenimo būdo portalas GYVA.LT.

AKCIJOS PARTNERIAI: europarlamentarų Vytauto Landsbergio ir Radvilės Morkūnaitės biurai, Neringos savivaldybė, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, klubas „Lietuvos aitvarų judėjimas“, radijo stotis „Neringa FM“, Nidos kultūros ir turizmo informacijos centras „Agila“.

IŠSAMESNĖ INFORMACIJA APIE PROBLEMATIKĄ

ĮSPŪDŽIAI IŠ AKCIJOS "GYVA BALTIJA"

PADĖKA AKCIJOS DALYVIAMS IR PARTNERIAMS


| Projektai |

Nuotraukų galerija


| atgal | į viršų | spausdinti |