Knyga „Gyvenk eko(logiškai)“

Lietuvos knygynuose pasirodė pirmoji išsami populiariai parašyta knyga „Gyvenk eko(logiškai)“, pristatanti kaip praktiškai taikyti ekologiškesnio gyvenimo būdo principus. Knyga unikali tuo, kad apima visas kasdienio gyvenimo sritis, parašyta be ekspertinių žargonų ir nepamokslauja, o tik informatyviai pateikia praktinius patarimus kaip gyventi sveikiau, taupiau ir išmintingiau gamtos ir ateities kartų atžvilgiu. Knygos autorės – keturios žurnalistės Loreta Glebavičiūtė, Irena Ivenkovė, Virginija Rimkuvienė ir Jolita Zykutė, kurios vienu balsu sako skaitytojui: „Viskas prasideda nuo tavęs“.

Pradžioje autorės pateikia ekologijos sampratą gvildendamos tokias temas kaip ekologinio judėjimo istorija ir kodėl mums tai turėtų rūpėti, kas yra žaliasis smegenų plovimas bei kokie yra populiariausi ekologiniai, aplinkosauginiai ir sąžiningos prekybos ženklai, padedantys atskirti aplinkai draugiškesnius ir socialiai sąžiningesnius produktus.

Antra dalis skirta maisto temai. Joje diskutuojama apie ekologiškus maisto produktus, išsamiau atskleidžiami maisto priedai žymimi raidele „E“ , pateikiama informacija apie genetiškai modifikuotą maistą bei paaiškinami sveikos mitybos principai.

Knygoje taip pat patariama kaip pasirinkti vitaminus ir mineralus bei natūraliai gydytis užpuolus ligoms, kaip rengtis, kad polinkis atrodyti madingai kuo mažiau kenktų gamtai, atskleidžiama grožio industrijos tironija bei kaip puoselėti odą bei plaukus natūraliai. Skyriuje apie namus rašoma apie sveikesnes alternatyvas įsirengiant ar remontuojant namus, mobiliųjų telefonų ir mikrobangų krosnelių žalą, patariama kaip pasirinkti aplinkai draugiškesnius valiklius, skalbimo priemones, oro gaiviklius ir kaip natūraliai naikinti namų kenkėjus.

Knyga naudinga ir mažylius auginantiems tėveliams, mat čia rašoma ir kaip natūraliai auginti vaikus parenkant jiems saugesnius indus, čiulptukus, žaislus, sauskelnes, kūno priežiūros priemones ir maisto produktus.  Naudingos informacijos ras ir mėgstantys pasikapstyti sode ar darže. Šiame skyriuje rašoma apie natūralias trąšas ir natūralius apsaugos nuo kenkėjų būdus bei atsargų  žiemai pasiruošimą.

Automobilių klausimas nepaliekamas nuošalyje, nes jų poveikis aplinkai  - didžiulis. Didžiuosiuose miestuose autotranportas sukelia 70-80 proc. visos oro taršos ir 40 proc. yra atsakingi už klimato kaitą. Šioje dalyje įvairios transporto priemonės yra lyginamos pagal jų poveikį aplinkai, aptariamas naftos skilimo produktų tiesioginis ir netiesioginis poveikis žmogui, pristatomi elektra varomi ir hibridiniai automobiliai bei biodegalai tokie kaip bioetanolis ir biodyzelinas, patariama kaip taupyti kurą.

Svarbi tema – atliekos. Atliekų tvarkymas, rūšiavimas ir perdirbimas – išsamiai apie visa ką reiktų žinoti žmogui, kuris nori būti pakankamai  informuotas šiuo klausimu. Knygoje taip pat aiškinama kodėl reikia taupyti elektros energiją, vandenį ir šilumą, kaip teisingai apsipirkti, nagrinėjama antrinio daiktų panaudojimo tema bei daiktų prikėlimas naujam gyvenimui. Pabaigoje autorės skiria dėmesio aktualiausiam žmonijos iššūkiui  - klimato kaitai.

Tokią knygą neabejotinai naudinga turėti po ranka, kad galima būtų atsiversti ieškant praktinių žinių iš bet kokios kasdienio gyvenimo srities. Tai ir virtuvės, ir vonios, ir garažo, ir sodo, ir lopšio knyga. Smagaus ir lengvo skaitymo!

Knygą galima įsigyti knygynuose arba internetu.

Indrė Kleinaitė, GYVA.LT


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |