Tinklas "H2O!", kur galima gauti tikro vilnietiško vandens

2011 m. birželio 9 d., renginio "Vilnius - vandens miestas" metu, pristatėme kavinių, barų ir restoranų tinklą „H2O!”, kurio nariai iš kitų viešojo maitinimo įstaigų išsiskiria tuo, kad juose be vargo galima gauti tinkamai paruošto centralizuotai tiekiamo vandens. Vieni vandeniu vaišina nemokamai, kiti ima simbolinį mokestį.

Prieš metus Vilniuje tik keletą restoranų savo svečius vaišino tikru vilnietišku vandeniu, kuris kitose kavinėse ir restoranuose būdavo nepagrįstai nuvertinimas. Mūsų žiniomis, tai restoranai „Jalta“,  „Rene“ ir „Riverside“. Vanduo šiuose restoranuose patiekiamas grafinuose ir nemokamai.

Restoranas „Jalta“ vandens buteliuose neparduoda nuo pat įsikūrimo pradžios. Ištyrę vandens iš čiaupo kokybę, restorano įkūrėjai drą siai juo vaišina savo svečius. Pasak Julijos Smiskal, restorano bendrasavininkės, vaišinimas vandeniu yra elementarus svetingumo ir žmogiškumo ženklas, o vandens buteliuose nepardavinėjimas padeda restoranui mažinti atliekų kiekį. Lankantis Lėto Maisto konferencijoje Italijoje, Julija išgirdo, jog pirmas žingsnis link aplinkai draugiškesnio restorano yra atsisakymas pardavinėti vandenį buteliuose.

Šiandien Vilniuje mūsų žiniomis yra apie 20  kavinių ir restoranų, kurie savo svečius vaišina centralizuotai tiekiamu vandeniu. Vieni tai daro nemokamai, kiti ima skirtingo dydžio mokesčius argumentuodami, kad nors pats vanduo ir nėra brangus, tačiau yra kitų susijusių išlaidų, kurias reikia padengti.Vieni vandenį tiekia grafinuose ir patys pasiūlo vandens savo svečiams, kiti įpila į stiklines tik paprašius. Dauguma restoranų dar galima įsigyti ir vandens buteliuose. Mūsų žiniomis visiškai jo nepardavinėja tik „Jalta“, „Piccolo Canopi“ ir „Vegafe“.

Akivaizdžiausias svetingo svečių sutikimo pavyzdys – neseniai įsikūręs restoranas „Kitchen“, kuriame tik prisėdus prie staliuko padavėja ar padavėjas įpila vandens į stiklines ir nuolat prižiūri, kad jos nebūtų tuščios. Restoranas laikosi pozicijos, kad tai yra svetingumo ženklas ir papildomo mokesčio už vandenį neima. Tokios pačios politikos laikosi ir restoranas „Vilniaus Bastėja“. Restorano direktorės Rūtos Žemaitienės nuomone, vanduo svečiams turi būti pasiūlomas jiems jo net nepaprašius ir be papildomo mokesčio.

Vandens neapmokestina ir „Piccolo Canopi“.  Pasak restoranėlio savininko Tado Žukausko, nebūtina atskirai apmokesdinti vandenį, kurio litras kainuoja 0,5 cento. Maistas, patiektas su vandeniu, tampa skanesnis ir tokia praktika padeda „Piccolo Caponi“ pelnyti svečių  palankumą ir lojalumą. Vandens neapmokestina ir „Invino“, „Wok to Walk“, „Cozy“, „Felicie“, „Vegafe“, „Raw Raw“,  „Riverside“ bei „Muskatas“, tačiau ne visur jis pasiūlomas kaip pasirinkimo prioritetas.  Prie expresso kavos vandens iš čiaupo nemokamai įpila „Mano Guru“ bei „Coffee inn“.

Simbolinį mokestį už asotėlį vandens su ledu, citrina ar mėtų lapeliais ima restoranas „La Boheme“ bei „Green Hall“. Jei vanduo yra paskanintas citrina, mokestį ima ir „Raw Raw“.

Renginio "Vilnius - vandens miestas" metu, Vilniaus meras Artūras Zuokas gyrė vilnietišką vandenį ir pažadėjo tinklą "H2O!" viešinti Savivaldybės interneto svetainėje.

Lietuvos restoranų ir viešbučių asociacijos (LRVA)  prezidentė Evalda Šiškauskienė viešėjusi JAV Kalifornijos valstijoje sako labai smagiai jautusis, kai tenykščių kavinių ir restoranų padavėjai net neprašomi atnešdavo vandens iš čiaupo su ledu: „Neabejoju, jog po kurio laiko ir Lietuvoje  tai taip pat taps įprastu dalyku, ir atrodys keista, kad kažkada šia tema reikėjo diskutuoti.“

Įdomu, kad nuo 2010 m. balandžio 6 d. Didžioji Britanija įstatymu įpareigojo alkoholiu prekiaujančias viešojo maitinimo įstaigas nemokamai tiekti centralizuotai tiekiamą vandenį. Įstaigai nesilaikant šio įstatymo gresia bauda ir/ar leidimo prekiauti alkoholiu netekimas.

Kavinių, barų ir restoranų tinklas „H2O!”, kuriame mokamai arba nemokamai galima gauti tinkamai paruošto centralizuotai tiekiamo vandens (Vilniaus mieste):

  1. Jalta, Vykinto g. 17A.
  2. Riverside, Konstitucijos pr. 20.
  3. Rene, M. Antokolskio g. 13.
  4. Invino, Aušros vartų g. 7.
  5. Kitchen, Didžioji g. 11.
  6. Vilniaus Bastėja, Subačiaus g. 15/2.
  7. RawRaw, S. Skapo g. 10.
  8. Wok to Walk, Vilniaus g. 19.
  9. Cozy, Dominikonų g. 10.
  10. Felicie, Aušros vartų g. 9. (gauta nusiskundimų, narystė svarstoma)
  11. Muskatas, Konstitucijos pr. 23A.
  12. La Boheme, Šv. Ignoto g. 4/3.
  13. Piccolo Canopi, Bernardinų g. 10.
  14. Green Hall, Upes g. 21.
  15. Vegafe, Augustijonų g. 2/Savičiaus g. 13.
  16. Mano Guru (prie expresso kavos),  Vilniaus g. 22/1.
  17. Coffee inn (prie expresso kavos), Vilniaus g.17, Trakų g.7,  Pilies g. 3  ir kt.
  18. Pomodoro, Jogailos g. 4, Goštauto 40C, P. Lukšio 32, Ozo g. 14, (prisijungė renginio metu).
  19. San Valentino, Vilniaus g. 47/18 (prisijungė renginio metu).
  20. Koldūninė, Savičiaus g. 6 (prisijungė renginio metu).
  21. Žaliasis bambukas, Latvių g. 7A (prisijungė po renginio).
  22. Būsi trečias, Totorių g. 18 (prisijungė po renginio).
  23. Biliardinė "Fuksas", Gedimino pr. 28/2 (prisijungė po renginio)
  24. Exlibris, K. Sirvydo g. 6
  25. Šviežia kava, PC "Gedimino 9", PC "Ozas", PC "Panorama" ir kt.

 

Artimiausiu metu bus kuriami ir gaminami specialūs lipdukai "H2O!", kuriais bus pažymėtos viešojo maitinimo įstaigos savo svečiams tiekiantys tikrą vilnietišką vandenį.

Indrė Kleinaitė, GYVA.LT


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |