Natūralus baseinas – šimtu procentų

Maudantis žmogaus sukurtuose baseinuose chloro kvapą turime priimti kaip neišvengiamą būtinybę. Natūralių baseinų kūrėjai teigia, kad alternatyvos egzistuoja ir galima mėgautis žmogaus sukurtu vandens telkiniu artimu gamtos sukurtam.

Nuo neatmenamų laikų vanduo buvo sodo puošmena, gyvybės simbolis. Krištolinis upelio čiurlenimas mus ramina, padeda atsipalaiduoti, sukuria nuotaiką meditacijai. Mes neįsivaizduojame poilsio be vandens telkinio, be jo atgaivos karštą vasaros dieną. Deja, sodyba su nuosava ežero pakrante be poilsiautojų triukšmo tampa vis didesne prabanga, o vieši paplūdimiai netraukia švarios gamtos ir ramaus poilsio mėgėjų. Ieškodami natūralios gamtos, švaros ir ramybės vis dažniau suklūstame išgirdę apie natūralius baseinus. Kas tai?

Šis terminas atsirado Austrijoje prieš trisdešimt metų. Natūralaus baseino koncepcijos autorius yra ekologas Pieter Pitrich. Šis išradimas yra grįžimas prie natūralaus gamtos ciklo, kai nenaudojant jokių papildomų cheminių priemonių ar UV filtrų vandens švarą palaiko augalai. Tai žmogaus sukurta vientisa ekosistema, teikianti grožį, patogumą ir malonumą.  

Kodėl natūralus baseinas?

Tai natūralumas ir malonumas visu šimtu procentų! Tai galimybė maudytis natūraliai skaidriame vandenyje, neapdorotame cheminių preparatų ar UV spindulių. Tai sveika odai, ypač vaikų, po maudynių neperšti akių ir nejaučiamas nemalonus kvapas. Natūralus baseinas – tai ne tik keli vasaros mėnesiai, kai galime mėgautis maudynėmis. Žiemą užšalęs baseinas gali tapti vaikų čiuožykla, nes vandens nereikia niekada išleisti. Net vidury miesto baseinas gali išlikti švarus ir natūralus. Čia savo tvarką įveda pati gamta. Augalai iš vandens surenka nitratus ir fosfatus, bei kitus cheminius elementus, reikalingus augimui. Taip sukuriamas natūralus regeneracijos ciklas, kuris vyksta visuose ežeruose ir kituose vandens telkiniuose. Tokiu būdu išsaugant natūralią biologinę pusiausvyrą vanduo išlieka skaidrus ir švarus.

Veikimo principas

Natūralų baseiną sudaro trys zonos. Viena skirta maudymuisi, antra – augalams, atliekantiems filtro vaidmenį, o trečioji – negilus kranto nuolydis – padeda vandeniui greičiau sušilti bei atlieka vandens valymo ir regeneracijos funkciją. Priklausomai nuo projekto, šios trys erdvės gali būti sujungtos viename baseine arba atskirtos į dvi atskiras dalis.

Judantis vanduo

Tarp šių skirtingų erdvių vanduo nuolat juda uždaru ratu. Tam naudojami siurbliai montuojami techninėje patalpoje greta baseino. Vanduo siurbiamas iš dugno, giliausios baseino vietos ir patenka į augalų filtravimo zoną, kurioje įvairiais būdais yra išvalomas ir vėl patenka į plaukimo zoną. Vandens paviršių išvalo skimeriai, kurie įmontuojami taip, kad nekristų į akis.

Šildomas vanduo

Negilūs baseino krantai, skirti augmenijai, dalyvauja biologinės pusiausvyros procese ir puošia visą vandens telkinį. Jų dugną dengia akmenėliai. Kadangi šioje baseino dalyje negilu, vanduo greitai įšyla, o tai padidina bendrą baseino temperatūrą 5–6 C° (labiau nei tradiciniame lauko baseine). Taip pat įmanoma įrengti papildomą geoterminį ar saulės baterijų šildymą.

Svarbiausia – deguonis!

Deguonies yra vandenyje, kaip ir ore. Jis reikalingas ir augalams, ir mikroorganizmams vandenyje. Krentantis vanduo papildo vandenį deguonimi, todėl natūraliame baseine būtinai pamatysite kriokliuką ar nedidelį fontaną. Priklausomai nuo baseino stiliaus, įmanomi įvairiausi krentančio vandens variantai, kartu suteikiantys išskirtinumo. Fontanas nebūtinai turi būti aukštas ar platus. Pakanka čiurlenančios vandens srovės iš pragręžto akmens ar girnapusės.

Augalai

Augalai baseinui turi būti parenkami pagal klimatą. Jie sodinami filtro ir regeneracijos zonose. Augalai ne tik atlieka svarbiausia vandens gryninimo funkciją, bet suteikia malonumo akiai, jų dėka baseinas tampa nepakartojamu vandens sodu. Vandens lelijos žydi nuo birželio iki pirmųjų šalnų, pavasarį džiugina irisai, jaukumą, užuovėją ir priedangą dovanoja nendrės, ajerai, monažolės. Dažnai didelė pagunda užsiveisti baseine žuvyčių, tačiau to nerekomenduojama daryti, nes jos didina vandenyje nitratų perteklių, kurio augalai nebesugeba pašalinti, todėl sukuriama puiki terpė veistis dumbliams.

Baseino priežiūra

Pagrindiniai baseino priežiūros darbai atliekami pavasarį ir rudenį. Tuomet būtina išvalyti ir pašalinti nudžiūvusius augalus ar įkritusius lapus. Rudenį, prieš krentant lapams, vandens telkinį galima uždengti tinklu – bus paprasčiau juos surinkti. Vasaros eigoje pakanka kartą per mėnesį išvalyti specialiu siurbliu baseino dugną ir sieneles. Vandens niekada nereikia išleisti, taigi baseino išlaikymo bei priežiūros kaštai yra gerokai mažesni, palyginti su įprastais lauko baseinais. Beje, jau yra techninių galimybių chloru valomą baseiną paversti natūraliu, nepakeičiant iš esmės jo formos ar koncepcijos.

Gintarė Jablonskienė, kraštovaizdžio dizainerė, E: gsodas@gmail.com, T: +370 682 42 506

"Straipsnis spaudintas žurnale "APLINKA: Darna. Atsakomybe. Apsauga." Nr. 6, www.aplinka.eu


| Architektūra |

Nuotraukų galerija


| atgal | į viršų | spausdinti |