Vilniuje – diskusijos apie miestus ir klimato kaitą

Klimato kaita, jos įtaka miestams, sprendimai, galintys padėti pristabdyti šiltnamio efekto augimą ar, pagaliau, prisitaikyti prie jo sukeltų ir dar tik gresiančių pokyčių, -  tai problemos, kurios bus nagrinėjamos spalio 14 dieną  Vilniuje įvyksiančioje Europos sąjungos sostinių sąjungos (The Union of Capitals of the European Union (UCEU) Generalinėje Asamblėjoje.

Tarptautinė organizacija UCEU buvo įsteigta 1961 metais siekiant palaikyti nuolatinius bendradarbiavimo ryšius tarp Europos sąjungos (ES) valstybių sostinių. Dabar jai priklauso 27 sostinės. Vilnius UCEU nariu tapo 2006-aisiais.  Teisę pirmininkauti Lietuvos sostinė rotacijos būdu perėmė iš Varšuvos, o kitąmet perduos Helsinkiui.

UCEU organizuoja tyrimus, rengia susitikimus ir priemones, skirtas ES valstybių sostinių ekonominei, socialinei ir kultūrinei raidai. UCEU pirmininkaujanti sostinė kasmet organizuoja du organizacijos narių susitikimus – darbinį susitikimą pavasarį bei didįjį metų renginį – Generalinę Asamblėją rudenį. Pastarajai kaskart parenkama  tuo laikotarpiu aktuali tema.

Vilniuje įvyksiančioje jau 51-osios Generalinės Asamblėjos konferencijoje bus nagrinėjama, kaip šiandienos miestai reaguoja ir sprendžia vieną opiausių mūsų laikų problemų - klimato kaitos keliamus iššūkius.  Miestuose, kuriuose gyvena pusė žmonijos, sunaudojama du trečdaliai pasaulio energijos. Be to, apskaičiuota, kad jie atsakingi dėl 70 procentų pasaulyje išmetamo anglies dioksido kiekio. Ne vienas miestas jau ėmėsi priemonių klimato kaitai pristabdyti: stengiamasi didinti pastatų, gatvių apšvietimo ir viešojo transporto energijos vartojimo efektyvumą, gerinti atliekų tvarkymą, didinti atsinaujinančios energijos vartojimą ir kita.

Konferencijos metu bus pristatomi sėkmingi miestų sprendimai bei tvarkymosi modeliai. Taip pat bus siekiama išnagrinėti, kaip ES galėtų efektyviau parengti miestus klimato kaitos mažinimo ar bent prisitaikymo procesui. Konferencijos metu vyks paroda, susijusi su klimato kaitos sprendimais atsinaujinančios energetikos, transportavimo ir kitose srityse.

Daugiau informacijos ir registracija: www.vilnius.eu/UCEU

Parengė Kotryna Valiukevičiūtė, žurnalas „Statyba ir architektūra“, 2011 Nr. 9


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |