Piliečių laiškas dėl skalūnų dujų Lietuvoje

Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei 

Ministrui Pirmininkui Algirdui Butkevičiui

Lietuvos Respublikos Seimui 

DĖL SKALŪNŲ DUJŲ ŽVALGYBOS IR GAVYBOS LIETUVOJE

Aš, Lietuvos Respublikos pilietis/-ė, nepritariu skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai Lietuvoje dėl šių priežasčių:

  • Skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai yra naudojami dideli kiekiai aplinkai ir žmonių sveikatai pavojingų chemikalų. Vienam gręžiniui reikia apie 75 000 litrų chemikalų. Palikus šiuos chemikalus po žeme, Lietuvai kainuos priežiūra ir monitoringas, yra didelė rizika, kad vykstant geologiniams judėjimams chemikalai pateks į vandenį. 
  • Požeminis Lietuvos vanduo yra vertingesnis turtas nei skalūnų dujos ir aš nenoriu, kad šiam turtui būtų keliama bent menkiausia rizika, o vanduo būtų švaistomas (vienam gręžiniui reikia apie 15mln. litrų vandens).
  • Skalūnų dujos neišpręs Lietuvos energetinio saugumo problemos. Energetinio saugumo problemą reikia spręsti energijos taupymu, vietiniais atsinaujinančiais energijos ištekliais ir Lietuvos integravimu į ES energetikos infrastruktūrą. Netiesa, kad norint išnaudoti biomasės potencialą, reikės iškirsti Lietuvos miškus. Priklausomybę nuo Gazprom dujų galime dalinai sumažinti renovuojant daugiabučius.
  • Skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba bus kliūtis Žemaitijos regionams ateityje vystyti turizmą, ekologinę žemdirbystę, žuvininkystę ir kitas aplinkai draugiškas veiklas, kurios sukurtų daugiau ilgalaikių darbo vietų nei skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba. Niekas nenorės važiuoti ilsėtis į skalūnų pramonės nuniokotas vietas.
  • JAV energetikos informacijos agentūra paskelbė, jog Lietuvoje yra tiek išgaunamų skalūnų dujų kiek jų užtektų Lietuvai 3 metams. Tai dar kartą patvirtina, jog skalūnų dujų indėlis į energetinę nepriklausomybę yra per mažas, kad pateisintų keliamas rizikas.
  • Skalūnų dujos yra investicinis burbulas, ir Lietuva taps šio investicinio burbulo auka, jei bus leidžiama skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba. Vienintelė priežastis dėl kurios yra desperatiškai stumiami skalūnų projektai visame pasaulyje yra krentančios šių įmonių akcijų kainos. Iškastinio kuro pramonė išgyvena priešmirtinius traukulius ir desperatiškai ieško būdų kaip pateisinti savo modus operandi, dėl kurio kenčia viso pasaulio žmonės dėl sukeliamos klimato kaitos.

Apibendrinant, skalūnų dujos neprisideda prie energinio saugumo, yra investicinis burbulas, kelia aplinkosaugines rizikas bei neprisideda prie šiltnamio efektą skatinančių dujų išmetimo mažinimo, todėl Lietuvos politikai net neturėtų skirti savo brangaus laiko diskutuodami šį reikalą.

Suprantu, kad Vyriausybei rūpi padidinti tiesiogines užsienio investicijas ir surinkti kuo daugiau mokesčių į biudžetą, ir įmonė, kuri ketina užsiimti skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba, atitinka šį kriterijų. Tačiau investicijos ir mokesčiai neturėtų būti didinami bet kokia kaina. Sprendimai turi būti priimami atsižvelgiant ne tik į finansinius kriterijus 1968 m. R. F. Kenedy yra pasakęs, kad BVP apie šalį pasako viską, išskyrus apie tai, dėl ko galime didžiuotis. Linkiu ir Jums karts nuo karto prisiminti šį išmintingą posakį sprendžiant aktualius Lietuvai klausimus.

Pasirašius sutartį su “Chevron” ir leidus Lietuvoje žvalgyti skalūnų dujas, aš palaikysiu vietinių bendruomenių pilietinio nepaklusnumo veiksmus, nes kitose ES valstybėse skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba yra nelegalu, ir aš tam pritariu. Manau, kad šiuolaikinių technologijų pasaulyje neprotinga energijos ieškoti po žeme, kai neribotų ir nemokamų energijos išteklių gausu virš žemės.

Vardas, Pavardė, Miestas, 2013 m. birželio 17 d.

E-pašto adresai:                                                              

Prezidentė: http://www.president.lt/lt/laiskas_prezidentui2.html 

Premjeras: Algirdas.Butkevicius@lrv.lt

Piliečių laiškas dėl skalūnų dujų Lietuvoje (su Seimo narių e-pašto adresais)


| Energetika |
| atgal | į viršų | spausdinti |