Indrės Kleinaitės priešrinkiminis reziume: atsakymai į DUK

Nuotrauka iš asm. archyvo

Dalyvaudama rinkiminėje kampanijoje kaip Lietuvos žaliųjų partijos kandidatė į Europos Parlamentą sulaukiau įvairių klausimų. Ne tik kodėl kandidatuoju, kaip atsidūriau žaliųjų partijoje ar kodėl nepritariu atominei, bet ir dėl euro, Ukrainos ar žemės pardavimo užsieniečiams. Dalinuosi pagrindiniais klausimais ir atsakymais į juos.

Kodėl kandidatuoji į Europos Parlamentą?

Vedama pilietiškumo jausmo ir noro stiprinti progresyvių žaliųjų idėjų atstovavimą politikoje.  

Kaip atsidūrei Lietuvos žaliųjų partijoje?

Su žaliosiomis darnaus vystymosi idėjomis dirbu nuo 2003m., bendrauju su įvairiais žaliojo judėjimo atstovais iš visų sektorių. Su Lietuvos žaliųjų partija glaudžiau suvedė visuomenės protestas prieš Visagino atominę elektrinę, o dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą pakvietė partijos pirmininkas Linas Balsys.  

Kaip vertini L. Balsio kritiką Prezidentei D. Grybauskaitei?

Su nepriklausomybe išsikovojome ir teisę kritikuoti politikus. Tai demokratijos pagrindas. Gerai, kad žmogus turi savo vertybes ir jas gina, nesutinka tapti pavaldžiu sraigteliu. Palikti patarėjo postą, manau, buvo drąsus žingsnis, kuris, kaip laikas parodė, pasiteisino. Būtų nenormalu iš baimės ar mandagumo nekritikuoti svarbių politikų.

Ar turi patirties Briuselyje?

Taip, Lietuvos pirmininkavimo ES metu dirbau Greenpeace Briuselio padalinyje ir išėjau labai gerą žaliojo lobizmo mokyklą, susipažinau su ES institucine sąranga ir sprendimo priėmimo procesais. Būtent Briuselyje ir pajutau, kiek daug laiko užima lobizmas ir kaip daug efektyviau būtų pačiai būti Europos Parlamento nare, turėti daugiau galios ir įtakos inicijuoti visuomenei naudingus sprendimus ir už juos balsuoti.  

Kas tau padarė didžiausią įtaką profesine prasme?

Magistro studijos Anglijoje Bath universitete – studijos buvo radikalios tiek savo turiniu, tiek mokymosi procesu. Be mokymosi iš knygų ir paskaitų, buvome skatinami mokytis per veiksmą, iš tiesioginės asmeninės patirties, ugdant gebėjimą reflektuoti. Studijos man padovanojo ir labai platų tarptautinį alumni ratą, kuriuo galiu remtis visuose savo darbuose.

Kokiu savo darbu labiausiai didžiuojiesi?

Pilietine iniciatyva „Nepirkime vandens plastikinuose buteliuose“. Labai smagu, kad daugelyje Vilniaus kavinių jau laisvai gali gauti vandens iš čiaupo, kuris Vilniuje yra vienas geriausių Europoje. Vanduo yra tai, kuo mes galime didžiuotis, bet tai ir įpareigoja – požeminį vandenį reikia saugoti ir tausoti. Todėl ir nepritariu skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai Lietuvoje, nes tai kelia grėsmę mūsų lietuviškam vandeniui.

Kodėl nepritari naujai atominei elektrinei Lietuvoje?

Lietuviai yra verti geresnių technologijų nei atominė. Tai tas pats, kas statyti telefono būdeles, kai sparčiai vystosi mobiliosios telekomunikacijos. Atominė yra praeitis. Ateitis yra efektyvesnis energijos naudojimas ir atsinaujinančioji energetika.  

Kokiai politinei krypčiai priskiri žaliąją politinę mintį?

Žinau, kad Europos žaliuosius kartais priskiria labiau politinei kairei, bet aš su tuo kategoriškai nesutinku. Yra labai daug gerų kairiųjų idėjų, kuriomis verta remtis, tačiau tai neatspinti žaliųjų esmės. Žaliųjų negali priskirti nei politinei dešinei, nei politinei kairei, nes jie yra radikaliai kitokie, nors ir gali pritarti tam tikroms dešiniosioms ar kairiosioms politinėms idėjoms. Nuo dešiniųjų ir kairiųjų skiriasi tuo, kad pasisako už kitokį ekonominės vertės kūrimo receptą nei ekonominio augimo, išreikšto BVP, skatinimas. Žalieji sujungia įvairias idėjas, ieško novatoriškų sprendimų ir orientuojasi į gerovės kūrimą.

Lietuvoje vyko karšti debatai dėl žemės ūkio paskirties žemės pardavimo užsieniečiams. Kieno pusę palaikei?

Geriausi sprendimai gimsta įsiklausant ir sujungiant priešingas pozicijas. Referendumo iniciatoriams esu dėkinga už aktualaus klausimo iškėlimą, už diskusijų įžiebimą. Dabar manau, kad geriausias sprendimas turbūt būtų logiški ir racionalūs saugikliai, kurie apsaugotų žemę ne tik nuo užsienio, bet ir nuo vietinių spekuliacijų.

O kaip dėl euro įvedimo Lietuvoje?

Esmė ta, kad eurą mes kaip ir turime, nes litas yra pririštas prie euro, bet neturime visų su buvimo euro zonoje susijusių privalumų. Todėl dabartinėmis aplinkybėmis nesu prieš euro įvedimą. Vis dėlto jaučiu sentimentus litui ir turiu viziją, kad ateityje ES, šalia bendrosios valiutos, atsiras vietos ir taip vadinamoms papildomoms (angl. complementary currencies) regioninėms, nacionalinėms ar bendruomeninėms valiutoms kaip apsaugai nuo finansinių krizių. Šiuo klausimu man didžiulę įtaką yra padaręs Briuselyje gyvenantis finansininkas ir valiutų ekspertas Bernard Lietaer, skaitantis paskaitas ir rašantis knygas apie ateities pinigų sistemas.

Neįmanoma nepaklausti dėl Ukrainos, kokia yra žaliųjų pozicija?

Europos žalieji pasisako už ginklų ir dujų prekybos su Rusija apribojimus. ES, pirkdama apie trečdalį dujų iš Rusijos, padeda Rusijai finansuoti karinius pajėgumus, užtikrindama Rusijai du trečdalius visų iš dujų eksporto gaunamų pajamų. Situacija kurioziška, nes viena ranka Europa mojuoja sankcijų prieš Rusiją vėliavėle, o kita – stiprina Rusijos karinį režimą. Tai nėra normalu.

Kuo Lietuvos žaliųjų partijos prioritetai rinkimuose į Europos Parlamentą skiriasi nuo kitų partijų prioritetų?

Mūsų prioritetai pasižymi novatoriškumu, aktualumu, konkretumu ir koncentruotumu. Tai gerovės ekonomika, žalioji energetika, ekologiškas maistas, įskaitant visą žemės ūkio politiką, asmens privatumo gynimas ir pilietinės visuomenės balso stiprinimas bei įtraukimas į politinių sprendimų priėmimo procesą. Nėra mūsų programoje tuščių pažadų, populistinių skanduočių, tik kryptys, kuriomis žadame dirbti Europos Parlamente.

Kokia yra tavo Europos vizija?

Žalesnė ir laisvesnė Europa, lyderė pasauliui kovojant su klimato kaita, kurianti gerovės ekonomiką, pasižyminti turtinga kultūrine įvairove, mažiau biurokratiška ir kūrybingesnė.  Nesu euroskeptikė, buvimas ES Lietuvai davė daug, tačiau būdami pilnateisiais ES nariais, turime prisidėti ir prie ES problemų sprendimų.

Ko, tavo manymu, labiausiai trūksta politikoje?

Skaidrumo, vertybių ir kūrybingumo.

Kodėl Lietuvos piliečiai turėtų balsuoti už Lietuvos žaliųjų partiją?

Todėl, kad taip jie turi potencialą prisidėti keičiant nusistovėjusios galios konjunktūrą Europoje. Gyvename kritinio pasirinkimo metu. Kol galime rinktis – rinkimės realią alternatyvą senoms tradicinėms partijoms, kurios gali pasiūlyti tik daugiau to, kas sena, kas  – jau įrodyta – neveikia. Žalieji yra reali alternatyva nelabai tarpusavyje besiskiriančioms tradicinėms partijoms. Mes siūlome konstruktyvius sprendimus visai Europai.

Kaip vertini žaliųjų partijos galimybes laimėti rinkimus į Europos Parlamentą?

Realistiškai. Apklausos rodo, kad galimybė partijai laimėti vieną vietą yra, bet konkurencija didžiulė. Politinę konkurenciją tarp senų ir naujų partijų galiu palyginti su bėgimu nevienodomis sąlygomis: seni bėgikai bėga takeliu, kuriame naujiems bėgikams yra pastatyti aukšti barjerai. Naujų idėjų patekimą į politiką yra apriboję patys politikoje įsitvirtinę politikai, bet tai didelis praradimas visuomenei.

Jei ne paslaptis, kam atiduosi savo balsą Prezidento rinkimuose – D. Grybauskaitei ar Z. Balčyčiui?

D. Grybauskaitei.

Kodėl?

Dėl kelių priežasčių. Pirma, kad socialdemokratai neįgytų per daug galios, turėdami ir Premjero, ir Prezidento postus. Antra, man atrodo, kad D. Grybauskaitė geriau reprezentuotų Lietuvą užsienyje nei Z. Balčytis. Man nepatiko D. Grybauskaitės energetikos politika, jos reiškiamas palaikymas atominės ir skalūnų projektams, tačiau dabar jos retorika yra sušvelnėjusi, ir, noriu tikėti, kad antroje kadencijoje ji labiau įsiklausys į kitokias pozicijas nesvarbu kokiais klausimais.

 

Indrės Kleinaitės biografija


Susiję straipsniai:

Kodėl kandidatuotu į Europos Parlamentą

Kokios spalvos yra žalieji

Koks yra žaliųjų ekonominio pyrago receptas

Žaliųjų požiūris į Europą


| Politika |
| atgal | į viršų | spausdinti |