Šokantis klimatologas. Interviu su Justinu Kilpiu.

Justinas Kilpys. Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

Diplomuotas hidrometeorologas Justinas Kilpys neapsiriboja vien tik darbu hidrometeorologijos tarnyboje. Laisvalaikiu rašo klimato kaitai skirtą internetinį dienoraštį, pasakišku pavadinimu “Septyni broliai miegantys”, nes mano, kad dėl klimato kaitos žmonija yra tarsi nugrimzdusi į gilų miegą. Sukaupęs daug patirties, dirbdamas Baltijos aplinkos forume, savanoriavęs Kenijoje ir stažuodamasis Šveicarijoje, Justinas yra girdimas balsas Lietuvos aplinkosaugos ratuose.

Ar galėtumėte trumpai atskleisti savo ekologinio kelio istoriją ir papasakoti kada ir kodėl įvyko vidinis lūžis nulėmęs pasirinkimą savo dėmesį ir laiką skirti dabartinei veiklai?

Svarbus įvykis nutiko dvyliktoje klasėje, kai paskutinio skambučio šventės metu pradinių klasių mokytoja atnešė ketvirtos klasės rašinėlį „Kuo aš būsiu užaugęs?“. Jame rašiau, kad užaugęs noriu būti eiguliu ir gyventi miške. Perskaitęs supratau, kad ta svajonė vis dar gyva, o mano karjeros planai (finansų draudimo matematika, ekonomika) yra nulemti aplinkinių, bet ne mano asmeninio pasirinkimo. Taip pat didelę įtaką man padarė dalyvavimas Šiaulių gamtos ir kultūros paveldo klubo „Aukuras“ veikloje. Ten susipažinau su daugybe žmonių, kuriems svarbus Lietuvos gamtos ir tradicinės kultūros išsaugojimas.

Ar galėtumėte apibūdinti savo įprastinę dieną?

Dieną pradedu nuo mankštos ir šalto dušo, kad pabudinčiau miegantį kūną. Po pusryčių šoku ant dviračio ir minu į darbą. Po darbo su žmona dažnai keliaujam į folkloro ansamblio „Ratilio“ repeticijas, kurių metu dainuodami dainas ir šokdami galime visiškai pamiršti dienos rūpesčius ir atgauti vidinę ramybę.

Ekologiniai principai – kodėl jie Jums svarbūs?

Stengiuosi gyventi taip, kad padaryčiau kuo mažesnę žalą aplinkai. Man svarbu, kad Žemėje išliktų gyvybė, natūralus grožis ir sveikos ekosistemos. Ekologiški gyvenimo principai leidžia pasiekti didesnės darnos su aplinka ir savimi.

Kokia Jūsų ateities vizija?

Ateityje prioritetas turėtų būti ne nuolatinis ekonomikos augimas ir naujų daiktų bei pojūčių vartojimas, bet ekonomikos stabilumas ir aplinkos išsaugojimas. Norėčiau tikėti, kad gamtiniai ištekliai ir aplinka ateityje bus ne eikvojami, bet saugomi.

Kaip Jūsų manymu galima padidinti visuomenės ekologinį sąmoningumą?

Visuomenė paprastai pabunda po sukrėtimų. Taigi, kad ir kaip niūriai tai skambėtų, bet manau turės įvykti katastrofa, kad vartotojiška visuomenė pabustų ir pasikeistų. Žinoma, žadinti ekologinį sąmoningumą galima ir reikia visais įmanomais būdais – švietimu, menu, viešomis akcijomis, politinėmis priemonėmis.

Ką darytumėte kitaip, jei galėtumėte grįžti į praeitį?

Manau, kad viską daryčiau panašiai. Džiaugiuosi savo nueitu keliu ir išmoktomis pamokos. Na, o jei galėčiau grįžti dar toliau į praeitį, viduramžius, – neleisčiau sudeginti ant laužo italų mokslininko Giordano Bruno, kuris teigė, kad ne Saulė sukasi aplink Žemę, o Žemė aplink Saulę.

Kas yra Jūsų įkvėpimo šaltinis?

Daug įkvėpimo gaunu stebėdamas aplinką – žmones, vandenį, debesis, gyvūnus. Taip pat daug tiesos ir idėjų randu tradicinėje Lietuvių kultūroje – pasakose, dainose, padavimuose.

Ar yra kokių specifinių ekojudėjimų, kurių veiklą Jūs laikote ypač svarbia?

Visi ekojudėjimai yra svarbūs – tiek radikalūs, tiek ieškantys kompromisų. Manau, didžiausias pavojus yra tapti kurios nors srities fanatiku, todėl kritiškai svarbu neprarasti sveiko proto ir matyti plačiau, nei tavo daržas ar „ekojudėjimas“.  

Kokia yra didžiausia aplinkai draugiškesnio gyvenimo būdo nauda Jums?

Gera nuotaika, gera sveikata ir pasitenkinimas savo darbu.

Kokia yra Jūsų sėkmės paslaptis?

Bet ką darydamas stengiuosi įsigilinti ir skirti tam visą savo energiją.

Kas labiausiai patinka Jūsų veikloje?

Klimatologo darbe tenka labai daug bendrauti su įvairiausiais žmonėmis – moksleiviais, profesoriais, žurnalistais, politikais. Šitas bendravimas ir yra didžiausias mano veiklos privalumas. Galiu ilgai ir nepailsdamas pasakoti apie tai, kas man yra svarbu.

Ar turite kokių neįprastų hobių?

Dainuoju ir šoku!

Ką padarytumėte, jei taptumėte Lietuvos Ministru Pirmininku?  

Įvesčiau CO2 mokestį automobiliams, skirčiau subsidijas atsinaujinančiai energetikai ir paskelbčiau tikslą 2050 metais Lietuvai tapti CO2 neutralia valstybe.

Pasaulis būtų geresnė vieta, jei…

Žmonės žiūrėtų mažiau televizijos, daugiau keliautų pėsčiomis ir skaitytų knygas. Pasaulis nesibaigia tuo, ką pamatei per ekraną. 

Kada Jūs būnate laimingiausias?

Laimingiausias būnu miške, tyloje, kai gali išgirsti ir pamatyti gyvybės šnabždesius ir šnaresius.

Justinio Kilpio internetinis dienoraštis apie klimatą. 

GYVA.LT, 2015 sausio 12 d. 

Interviu yra dalis GYVA.LT projekto "Susipažink su EkoŽmogumi", kuriuo yra siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su aplinkosaugos ir darnaus vystymosi srityje veikiančiais žmonėmis. 

Daugiau apie projektą


| Klimato kaita |
| atgal | į viršų | spausdinti |