Gyvosios gamtos saugotojas. Interviu su Nerijumi Zableckiu

Nerijus Zableckis. Asmeninio archyvo nuotrauka.

Nuo mokyklos laikų besidomintis gamtos apsauga, diplomuotas ekologas Nerijus Zableckis dabar dirba Lietuvos gamtos fonde. Vienu metu jam tenka rūpintis žemės ūkio, miškininkystės, pelkių, natūralių pievų ir miškų išsaugojimo klausimais. Pradėjęs nuo šiukšlių tvarkymo Indijoje, šiandien jis daugiausia dėmesio skiria gyvosios gamtos išsaugojimui.

Ar galėtumėte trumpai atskleisti savo ekologinio kelio istoriją bei papasakoti, kada ir kodėl įvyko vidinis lūžis nulėmęs pasirinkimą savo dėmesį ir laiką skirti dabartinei veiklai?

Biologija susidomėjau mokytojos Irenos Zimblienės, kuri mokytojavo Varnių M.Valančiaus vidurinėje mokykloje, dėka.  Ji sugebėjo sudominti ir patraukti į šią sritį. Rinkausi tarp literatūrinio gyvenimo kelio ir biologijos. Kadangi pirmą a la apsakymą parašiau 7 ar 8 klasėj, tai nusprendžiau, kad literatūra man per lengva. Todėl pasirinkau biologiją, kuri tuomet atrodė kelianti daugiau iššūkių ir įdomesnė.

Ar galėtumėte apibūdinti savo įprastinę dieną?

Keliuosi 6 val., darau mankštą ir pavedžioju šunį. Tada vykstu į darbą, o tai užtrunka, nes gyvename 60 km. už miesto. Jei pavyksta suderinti darbotvarkę, vykstu ne automobiliu, o traukiniu. Vakare stengiuosi iki kamščių pabėgti iš miesto. Vakarus leidžiu su šeima. Stengiuosi, nors ne visada pavyksta, kuo daugiau laiko skirti dukrai. Dažnai reikia vykti į komandiruotes Dzūkijoje, Nemuno deltoje ir kitose Lietuvos vietose, kuriose vykdomi mūsų projektai. Taip pat dar reikia surasti laiko ir doktorantūros studijoms.

Ekologiniai principai – kodėl jie Jums svarbūs?

Man jie svarbūs, nes tai - varomoji jėga “iš apačios”. Kuo daugiau žmonių ima laikytis  principų, tuo greičiau jie tampa gyvenimo norma. Bėda ta, kad dauguma principų iš pradžių nėra populiarūs, nes reikalauja ir pastangų, ir pinigų, ir šiaip keistuoliu palaiko. Džiugu tai, kad vis dėlto dauguma principų prigijo pas mus. Pamenu, kaip būdavo keista prieš kokį dešimtmetį atvykus pas vokietį į svečius jo virtuvėje išvysti virtinę šiukšlių dėžių su pavyzdingai surūšiuotomis šiukšlėmis. Kiek užtruko laiko, kol pagaliau tai prigijo ir pas mus. Manau, retas savo namuose vis dar pila šiukšles į vieną maišą, o jei taip daro, tai dabar jis ar ji atrodytų keistai.

Ką laikote savo didžiausiu pasiekimu?

Hm, neturiu tokių, visi pasiekimai mažesni ar didesni yra svarbūs. Apskritai, nemėgstu “-iausių”, nes turi sumenkinti kitą, o “-iausias”  visada yra grynai reliatyvus ir labai subjektyvus dalykas.

Gal ir ne pasiekimas, bet didžiulė patirtis buvo savanorystė 2003 m. Indijoje tvarkant atliekas. Į Indiją išvykome dviese su partnere iš Vokietijos. Nors tuomet abu turėjome atliekų tvarkymo, jų rūšiavimo, visuomenės švietimo patirties, nuvykę į tą egzotišką šalį, supratome, kad tai, kas tinka Europai, toli gražu nebūtinai pritaikoma kitoms kultūroms. Suvokėme, jog ypatingai svarbu švietimu paveikti visuomenės mentalitetą, nes bet koks konteineris ar šiukšlų dėžė stovės nenaudojama ir tuščia, jei žmogus tyčia nemes į ją šiukšlių. 

Kokia Jūsų ateities vizija?

Sunku pasakyti, ką galima prognozuoti su šitaip didėjančiu žmonių skaičiumi besivystančiose šalyse ir didėjančiu išteklių poreikiu. Man svarbiausia, kad mūsų, lietuvių saujelė, šitam žmonijos katile išliktų, išsaugotų kalbą ir žemę. O norint tai pasiekti, reikia išlikti konkurencingiems, vadinasi, diegti švarias technologijas gamyboje bei perdirbimo industrijoje, tausoti savo išteklius.

Kaip Jūsų manymu galima padidinti visuomenės ekologinį sąmoningumą?

Manau, čia kalta bendra nuo sovietmečio likusi “kalimo” sistema. Svarbiausia atmintinai išmokti, neskatina analitiškai mąstyti ir susieti dalykus, galų gale, suvokti prasmę. Tad ir su gamta - aiškink neaiškinęs, ką turi bendro mėšlas išbarstytas Kėdainių laukuose ir Baltijos jūros būklė. Tas suvokimas turi ateiti dar esant mokykloje, suaugusiam jau nebe tie rūpesčiai, laiko stoka dar kažkur gilintis. Manau, kad reikia keisti švietimo sistemą.

Ką darytumėte kitaip, jei galėtumėte grįžti į praeitį?

Nieko nekeisčiau, esu patenkintas taip, kaip yra.

Kas yra Jūsų  įkvėpimo šaltinis?

Šeima.

Ar yra kokių ekojudėjimų, kurių veiklą laikote ypatingai svarbia?

Ypač svarbiomis laikau tarptautines organizacijas, tokias, kaip pasaulio gamtos fondą (WWF), Birdlife, Greenpeace, kurios formuoja aplinkosauginę politiką.

Kokiomis asmenybėmis žavitės ir kodėl?

Nesu asmenybių gerbėjas. Dažniausiai dirba komanda, o nuopelnai priskiriami vienam. Nobelio premija įteikiama vienam, nors šiais laikais be didelių komandų neįmanoma ką nors išrasti ar patobulinti.

Kokia yra didžiausia aplinkai draugiškesnio gyvenimo būdo nauda Jums?

Mažiau vartoji – sutaupai, vartoji ekologiškus švarius produktus – sveikatą stiprini, daugiau vaikštai – irgi sveikiau. Negeri iš plastikinių butelių - ftalatai nepatenka į organizmą. Tad,  iš esmės, sveikesnė gyvensena.

Kokia yra Jūsų sėkmės paslaptis?

Daug darbo.

Kas labiausiai patinka Jūsų veikloje?

Kad mano darbas prisideda prie gamtos saugojimo.

Ar turite kokių neįprastų hobių?

Ne, nebent vilko ekskrementų rinkimas būtų gan neįprastas hobis, bet čia mano doktorantūros objektas.

Koks yra Jūsų mėgstamiausias žodis?

Hm,  “zuikis”. Dukrą taip erzinu.

Ką padarytumėt, jei taptumėte Lietuvos Ministru Pirmininku?

Skirčiau  daugiau dėmesio šalies žemės ir miškų ūkiui: pertvarkyčiau ekologinį ūkininkavimą, kad dar labiau būtų prisidedama prie aplinkos tausojimo ir įvairiomis priemonėmis skatinčiau aplinką tausojančios mėsinės gyvulininkystės plėtrą, o miškų sektoriuje pažabočiau šiuo metu faktiškai nekontroliuojamus privačių miškų valdytojus.

Pasaulis būtų geresnė vieta, jei…

Ginklavimuisi skirtos lėšos būtų nukreipiamos į mokslą ir technologijų vystymą. Seniai jau važinėtume naudodami ne iškastinį kurą.

Norėčiau, kad mane prisimintų už…

Atradimą, tik dar nežinau kokį.

Kada būnate laimingiausias?

Kai keliaujam kartu su šeima. 

Daugiau apie Lietuvos gamtos fondą ir Nerijaus Zableckio veiklą: www.glis.lt

GYVA.LT, 2015 m. sausio 18 d. 

Interviu yra dalis GYVA.LT projekto "Susipažink su EkoŽmogumi", kuriuo yra siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su aplinkosaugos ir darnaus vystymosi srityje veikiančiais žmonėmis. 

Daugiau apie projektą


| Kiti straipsniai |
| atgal | į viršų | spausdinti |