Praktiškas gerumas. Interviu su verslininku Almontu Kybartu.

Almontas Kybartas. Nuotrauka iš asmeninio archyvo.

Ar galima suderinti gamtos apsaugą su pelno siekimu? Ar galima tai daryti Lietuvoje? EMP Recycling įkūrėjas ir vadovas Almontas Kybartas yra gyvas to pavyzdys. Prieš 15 metų pradėjęs elektroninių atliekų perdirbimo verslą, šiandien jis vis dar mato labai daug iššūkių ir tiki, kad Lietuva gali būti ta šalis, kurioje atliekos į sąvartynus nepakliūna.

Ar galėtumėte trumpai atskleisti savo ekologinio kelio istoriją bei papasakoti, kada ir kodėl įvyko vidinis lūžis nulėmęs pasirinkimą savo dėmesį ir laiką skirti dabartinei veiklai?

Vaikystėje mano aistra buvo biologija. Kolekcionavau vabzdžius, piešiau gyvūnus, esu net sudaręs biologijos enciklopediją. Jokių abejonių nebuvo, kad noriu studijuoti biologiją ir dirbti su tuo susijusį darbą. Tačiau realybė padiktavo savo. Į biologiją tuo metu buvo labai didelis konkursas, todėl, vengdamas armijos, stojau į chemiją. Bet vis tiek maniau, kad ateityje pereisiu į biochemiją. Tačiau kaip tik tuo metu vyko didžiosios Lietuvos ekonominės reformos, sukūriau šeimą, reikėjo ją išlaikyti, todėl pradėjau galvoti apie verslą.

Studijų metu dirbau tauriųjų metalų atliekų perdirbime. Tai ir buvo mano dabartinės veiklos pradžia. Tačiau ekologinis lūžis įvyko apie 2000 m. kuomet galėjau pasirinkti, ar metalų atliekas perdirbti paprastuoju barbarišku būdu, ar brangesniu, bet inovatyviu ekologiniu, kuris tuo metu Lietuvoje buvo naujiena.

Man buvo svarbu pasiūlyti klientams atliekas perdirbti inovatyviu ekologiniu būdu. Džiaugiuosi, kad tuomet mus palaikė nauji Lietuvos Telekomo akcininkai iš Švedijos, kitos užsienio kapitalo įmonės. Jiems elektronines atliekas perdirbome taip kaip tai buvo daroma Europoje - neteršdami gamtos ir su minimaliais atliekų kiekiais.

Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą tapo aišku, kad atsiras privalomas elektronikos atliekų perdirbimas. Tai buvo darbas nuo nulio. Dirbome ir su įstatymų perkėlimu į nacionalinį lygmenį, ir visos surinkimo sistemos sukūrimu, ir visuomenės edukacija. Viena iš mūsų visuomenės edukacijos priemonių, kurią padėjo sukurti Trendmark/McCann, 2007 m gavo Kanų Liūtų apdovanojimą.

Šiuo metu surenkame ir perdirbame elektroninės įrangos atliekas, spalvotųjų ir tauriųjų metalų bei katalizatorių laužus.

Ką laikote savo didžiausiu pasiekimu?

Didžiulį pasitenkinimą teikia žinojimas, kad mūsų įmonė per metus surenka tiek freono ( ozoną ardarčių dujų), kuris, jei nebūtų surenkamas, ozono skylę atmosferoje padidintų iki Lietuvos teritorijos dydžio. Man tai atrodo yra didelis aplinkosauginis pasiekimas.

Ar galėtumėte apibūdinti savo įprastinę dieną?

Keliuosi 6:00 ryto, kartais užsiimu  joga. Pamaitinu augintinius: du šunis, vėžliuką ir raudonuosius karpius.

Su žmona išgeriam kavos, aptariam dieną, ir tada elektromobiliu važiuoju į darbą. Tokį automobilį įsigijau neseniai. Jo privalumas, kad trumpus atstumus galiu  nuvažiuoti elektra, o ilgesniems jau piluosi benzino, tačiau benzino automobilis sunaudoja labai mažai, nes kartu yra ir hibridinis. 100 km. elektros sąnaudos man kainuoja 6 litus.

Iki pietų biure užsiimu kasdieniais darbais. Pietauju mieste su draugais ar partneriais, vėliau - vėl darbai. Vakarop, jei spėju, einu paplaukioti į baseiną arba dalyvauju visuomeninėje veikloje. Vakare vakarieniauju su šeima, tada -  meditacija su knyga arba prie televizoriaus. Apie 11:00 val. einu miegoti.

Ekologiniai principai – kodėl jie Jums svarbūs?

Man atrodo, prasminga rasti ekologinį sprendimą, kuris atsiperka. Tai teikia man džiaugsmo. Savo veikla galiu didžiuotis prieš vaikus - tai mano identiteto dalis. Dažnai vedu ekskursijas vaikams, rodau kaip perdirbamos elektroninės atliekos, matau jų reakciją ir kartais pagalvoju, kaip smagu, kad ne kokią skerdyklą jiems aprodau.

 “Jeigu gerumas nėra praktiškas, tai jis bus trumpalaikis” yra pasakęs Buda. Man šis posakis yra labai artimas.

Kokia Jūsų ateities vizija?

Mano vizija – nulinės atliekos. Noriu, kad Lietuva būtų ta šalis, kurioje atliekos į sąvartynus nepakliūna. Dabar Lietuva perdirba tik apie 18 proc. savo atliekų, visa kita pakliūna į sąvartynus ir deginimo jėgaines. Manau, turėtume deginti ne daugiau 10 proc. atliekų, visa kita privalome perdirbti ir naudoti tolimesnėje uždaro ciklo gamyboje.

Kaip įsivaizduojate save po 10 metų?

Versle jau esu 22 metus. Jau svarstau, kad 10 metų laikotarpiu turbūt pasitrauksiu iš aktyvaus verslo. Neatmetu galimybės pasukti į politiką, nes noriu su kitais dalintis savo sukaupta patirtimi ir išmintimi. Po to norėčiau gyventi gamtoje - miške, kur nors trobelėje prie ežero...

Kaip Jūsų manymu galima padidinti visuomenės ekologinį sąmoningumą?

Parodant naudą ir sukuriant patogumą, bet įvedant dideles ir negailestingas baudas už padarytą žalą.

Kokią didžiausią pamoką esate gavęs iš gyvenimo?

Reikia laiku pasitraukti iš situacijos, kurios negali pakeisti, kuri tau nenaudinga. “Laiku nulipk nuo mirusio arklio” – labai gera indėnų patarlė. Tą supratau vystydamas verslą Kazakstane. Vienerius metus sekėsi gerai. Vėliau be reikalo ten prabuvau dvejus metus, stengdamasis pakeisti situaciją į gerą. Deja, reikėjo pasitraukti anksčiau.

Ką darytumėte kitaip, jei galėtumėte grįžti į praeitį?

Smulkmenas, bet dėl to neverta grįžti į praeitį. Iš esmės, dėl nieko nesigailiu.

Kas yra Jūsų įkvėpimo šaltinis?

Iš vaikystės - gamta, o dabar - kelionės.

Ar yra kokių specifinių ekojudėjimų, kurių veiklą Jūs laikote ypač svarbia?

Greenpeace. Jei ši organizacija iširtų, labai nuliūsčiau, manyčiau, kad pasaulinis ekologinis judėjimas patyrė fiasco. Man patinka, kad jie yra ekstremaliai modernūs.

Kokiomis asmenybėmis žavitės ir kodėl?

Žaviuosi tais žmonėmis, kurie sugeba atsitiesti po nesėkmių, kurie tarsi feniksai pakyla iš pelenų.

Patinka protingi, konkretūs ir sąžiningi žmonės. Sąžiningumą laikau labai svarbiu, nes, jei esi tik protingas, gali kitais manipuliuoti ir naudoti savo protą neteisinga linkme. Tad vien proto neužtenka.

Kaip manote, kokia yra Jūsų sėkmės paslaptis?

Aš matau galimybes ten, kuri kiti mato problemas. Taip pat turiu kantrybės ilgalaikiams dalykams. Šią savybę turbūt vaikystėje  išugdė plaukimo treneris ir ilgų distancijų plaukimas.

Kas labiausiai patinka Jūsų veikloje?

Kadangi esu verslininkas, patinka pasiekti rezultatą. Versle tai matuojama pelnu. Būčiau veidmainis, jei sakyčiau, kad nepatinka uždirbti. Jei tai nepavyksta, turiu galvoti, ką daryti kitaip. Visgi, neleidžiu nuleisti kokybės kartelės vien dėl pelno, visada esu pasiruošęs, jei reikia, investuoti daugiau į kokį nors technologinį sprendimą, kuris yra ekologiškesnis. Tai argumentuoju kaip ateities pelną. Nesu trumpalaikio pelno fanas.

Koks yra Jūsų mėgstamiausias žodis?

Tai ne vienas žodis, o posakis: “Viskas bus gerai”.   

Ką padarytumėte, jei taptumėte Lietuvos Ministru Pirmininku?

Sumažinčiau mokesčius ir biurokratiją, labai stengčiausi sumažinti šešėlinę ekonomiką. Siekčiau, kad Lietuva ne tik perdirbtų savo atliekas, bet ir vystytų gamybą iš jų. Dabar perdirbtas atliekas mes dažniausiai eksportuojame.

Pasaulis būtų geresnė vieta, jei…

Nebūtų pavydo ir smurto, jei žmonės nevalgytų mėsos.

Norėčiau, kad mane prisimintų už…

Už tai, kad sutvarkiau Lietuvos atliekas.

Kada Jūs būnate laimingiausias?

Kai nardau po vandeniu. 

Daugiau apie EMP Recycling veiklą ir teikiamas paslaugas: www.emp.lt

Jei norite atiduoti perdirbimui elektronines atliekas, skambinkite trumpuoju numeriu: 1806 arba www.emp.lt arba https://www.facebook.com/pages/EMP-recycling/97356788437

GYVA.LT, 2015 m. sausio 25 d. 

Interviu yra dalis GYVA.LT projekto "Susipažink su EkoŽmogumi", kuriuo yra siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su aplinkosaugos ir darnaus vystymosi srityje veikiančiais žmonėmis. 

Daugiau apie projektą


| Atsakingas vartojimas |
| atgal | į viršų | spausdinti |