Ekologiškų daržovių karaliai. Interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

Daiva Giedrikienė. Nuotr. Agnės Gintalaitės

Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vilniuje, kurie dažnai nepatingi ir netrumpose eilėse pastovėti.

Ar galėtumėt trumpai atskleisti savo ekologinio kelio istoriją bei papasakoti, kada ir kodėl įvyko vidinis lūžis, nulėmęs pasirinkimą savo dėmesį ir laiką skirti dabartinei veiklai?

Tas kelias turbūt nulemtas genų, nes mūsų abiejų tėvai mus taip augino. Ir mes savo vaikus norėjome maitinti sveikai ir ekologiškai. Pradžioje daržoves auginomės tik sau. Vėliau nutarėme auginti ir kitiems. Pradžia buvo sunki, nes žmonės nesuprato, kodėl mūsų daržovės kainuoja brangiau. Sertifikatais nelabai tikėjo, todėl dabar mes net per daug to neakcentuojame, bet raginame pačius vertinti skonį. Pradžioje labai daug daržovių esame išdalinę nemokamai, kad žmonės pajustų skonių skirtumą. Labai džiaugiamės, kad po ilgų metų triūso žmonės tai įvertino. Dabar jaučiame didžiulį žmonių palaikymą.

Ar galėtumėt apibūdinti savo įprastą dieną?

Vasarą keliamės labai anksti – apie 4-5 val., žiemą pamiegame šiek tiek ilgiau. Vasarą darbo valandų nėra – dirbame be perstojo, nėra nei šeštadienių, nei sekmadienių. Tai ypač sunku jauniems žmonėms - su draugais per daug nieko nesuplanuosi, nes ūkyje darbai nepalauks. Kartais ištrūkstam savaitgaliui, ne ilgiau. Mūsų darbas yra kartu ir laisvalaikis, ir hobis – viskas susipynę kartu.

Pusryčius, pietus ir vakarienę visada gaminamės patys. Visada būna šiltas maistas, pati kepu ir duoną, ir savo jogurtus pasigaminam. Iš savo daržovių darom salotas, troškinius, parduotuvėje labai mažai ką perkame.

Ūkyje mums padeda 4-6 moterys, kurios labai myli savo darbą, viską daro su labai dideliu noru.

Ką auginate savo ūkyje?

Mūsų ūkyje auga apie 50 skirtingų rūšių daržovių, įvairių žalumynų ir prieskoninių žolelių. Be bulvių, burokėlių, morkų, kopūstų ir svogūnų auginam porus, salierus, pastarnokus, paprikas, pankolius, baklažanus, moliūgus ir lapinius kopūstus, o kitais metais tikimės savo klientams pasiūlyti ir artišokų. Žiemai raugiam agurkus ir kopūstus, želdinam cikorines salotas, o vasarą nedideliais kiekiais užauginam braškių ir aviečių.

Ekologiniai principai – kodėl jie Jums svarbūs?

Mums svarbu, kad gamta būtų išsaugota, neteršiama. Kadangi ūkininkaujame ekologiškai, mūsų daržai pilni laukinių gyvių – pvz. varlyčių, rūpužyčių. Ir šiltnamiuose jų gausu. Tai labai įdomu vaikams. Įprastuose ūkiuose nieko panašaus nėra. Kita priežastis – sveikata. Mes gyvename Pasvalio ir Biržų karstiniame regione, kuris įpareigoja žmones ūkininkauti ekologiškai, tačiau ne visi mūsų kaimynai tai daro, ne visi mus supranta ir palaiko. Mane itin stebina, kad net sau ir savo vaikams auginamas daržoves jie tręšia pavojinga chemija.

Koks Jūsų didžiausias pasiekimas?

Tai, kad sūnus Rokas kartu su drauge žada tęsti ūkininkavimą. Sūnaus draugė Gabrielė yra miesto žmogus, jai - tai didelis iššūkis, bet ji su dideliu noru visko mokosi. Keliasi su mumis visais anksti ryte ir padeda dirbti.

Kokia Jūsų ateities vizija?

Kad niekas žemės ūkyje nenaudotų chemijos, žalingos gamtai ir žmogui.

Kaip Jūsų manymu galima padidinti visuomenės ekologinį sąmoningumą?

Nedideliais žingsneliais. Kaip yra sakęs Tatulos programos vadovas Almonas Gutkauskas – kiekvienas turi užsiauginti savo klientą.

Kas yra Jūsų įkvėpimo šaltinis?

Klientai. Sulaukiame didžiulio Jų palaikymo. Kai šalta, ir karštos arbatos atneša, ir pirštines numezga. Tai labai džiugina, nes tikrai būna akimirkų, kai rankos svyra. Bet kai pamatom besišypsančius klientus, vėl viskas būna gerai. Didžiausią džiaugsmą žmonių akyse matome, kai pavasarį atvežame šviežius žalumynus.

Kokiomis asmenybėmis Jūs žavitės ir kodėl?

Tatulos programos įkūrėju Almonu Gutkausku. Dėl jo indėlio į Lietuvos ekologinės žemdirbystės vystymą.

Kas yra didžiausia grėsmė tam, ką Jūs darote?

Mes labai priklausome nuo gamtos. Ne viską, ką pasėjame, galime parduoti. Kartais užpuola ligos, bet, kadangi mūsų ūkyje vyrauja bioįvairovė, tai visas ūkis niekada nenukenčia. Tai yra ekologinių polikultūrinių  ūkių privalumas.

Kaip manote, kokia yra Jūsų sėkmės paslaptis?

Meilė darbui ir savitarpio parama šeimoje.

Kokie yra Jūsų ateities planai?

Svajoju iš savo augintų levandų gaminti hidrolatus.

Kas Jums labiausiai patinka Jūsų veikloje?

Kai matau visą procesą nuo sėklytės iki paties galutinio produkto. Todėl aš visada noriu viską augintis pati nuo pat sėklytės. Man tai teikia labai didelį džiaugsmą.

Koks yra Jūsų mėgstamiausias žodis?

Dažnai kartojame:“Tai labai sveika”.

Ką padarytumėte, jei taptumėt Lietuvos Ministre Pirmininke?

Uždraustume žalingus chemikalus žemės ūkyje.

Pasaulis būtų geresnė vieta, jei…

Žmonės daugiau šypsotųsi.

Norėčiau, kad mus prisimintų už…

Skanias daržoves.

Giedrikų šeima ekologiškomis daržovėmis prekiauja:

Antradienias ir penktadieniais PC “Panorama”

Ketvirtadieniais Tymo turguje

GYVA.LT, 2015 m. balandžio 27 d. 

Interviu yra dalis GYVA.LT projekto "Susipažink su EkoŽmogumi", kuriuo siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su aplinkosaugos ir darnaus vystymosi srityje veikiančiais žmonėmis. 

Daugiau apie projektą


| Atsakingas vartojimas |
| atgal | į viršų | spausdinti |