Nepirk Nieko Kalėdos

Rūpintis aplinka nėra altruizmas. Tai labai pragmatiškas egoizmas.

Kaip per Kalėdas išvengti pirkimo manijos.

Negalite įsivaizduoti Kalėdų be dovanų, supakuotų blizgančiuose popierėliuose ir padėtų po gyva egle apkabinėta bumbulais? Nenuostabu. Moderni visuomenė yra nuosekliai programuojama pirkti komerciniais sumetimais. O Kalėdų metu tas programavimas ypač suintensyvėja ir mums yra peršama mintis, jog tik materialių dovanų pagalba mes galime išreikšti savo dėmesį artimiesiems.

Vistik ar pirkdami gausybę dovanų susimąstome kokį poveikį darome aplinkai? Juk rūpintis aplinka yra tas pat kas rūpintis savimi ar artimaisiais. Rūpintis aplinka nėra altruizmas. Tai labai pragmatiškas egoizmas. Ir pasirūpinti aplinka Kalėdų proga yra itin prasminga, aktualu ir madinga.

Natūrali aplinka nyksta. Nyksta miškai, nyksta augalai, nyksta gyvūnai, nyksta paukščiai, nyksta vanduo, nyksta dirvožemis, nyksta tyras oras, nyksta nafta ir kiti gamtiniai ištekliai. Kodėl? Todėl kad mes juos beatodairiškai verčiami į produktus, kuriuos vartojame, naudojame, išnaudojame ir panaudojame. O panaudoję atsikratome nieko atgal aplinkai negražindami, išskyrus gausybę aplinkoje neyrančių atliekų. Tai tęstis ilgai negali. Neatsakingai vartodami dabar, mes paprasčiausiai atimame Kalėdų šventes iš ateities kartų.Taigi kaip kitaip nei mums perša įkyrios reklamos mes galime parodyti dėmesį artimiesiems tausodami aplinką ir pamalonindami save?

Nenaudokite gyvos eglutės. Joms geriau miške. Dirbtinę eglutę galima naudoti dar daugybę metų. Gerai ir eglutės šaka, nes medis ir toliau gali augti. Jei neturit žaislų ar atsibodo seni, neskubėkit pirkti naujų. Eglutę galima papuošti ir kitaip. Kaip? Tai jau Jūsų vaizduotės reikalas. Kad ir džiovintais obuoliais. Tai būtų archaiškai autentiška. Kad ir visokiais keistais simboliais padarytais iš nenaudojamų pakuočių ar senų daiktų. Tai būtų postmodernu. Kad ir piešiniais. Tai būtų kūrybiška. Tik nepirkit naujų blizgančių bumbulų. Tai beprasmiškai nuobodu.

Pagaminkite Kalėdų pietus nupirkę kalakutą, bulves ir daržoves iš ekologiškai ūkininkaujančio ūkininko. Ekologiškai ūkininkaujantys ūkininkai rūpinasi dirvožemio kokybe, tokiuos ūkiuose klesti bioįvairovė, juose gera gyventi paukšteliams. Laimingame dirvožemyje auga laimingos daržovės. Laimingoms Kalėdoms tiesiog būtini patiekalai iš laimingų daržovių. Ar gi ne?

Prekybos tinkluose atkreipkite dėmesį į ekologiškus produktus. Gal kas Jums patiks ir tiks? Šiaip nepakentų šiek tiek paauklėti tuos prekybos centrus ir paburbėti garsiai, kad juose trūksta normalių ekologiškų produktų. Ir jie kažkaip užslėpti. Turbūt todėl, kad savo gerumu nekompromituotų įprastų chemizuotų ir sintetiniu būdu užkonservuotų beverčių produktų. Kad tik kam nekiltų nepatogių klausimų. Taigi, jei nerandant ko norit, tiesiog kelkit balsą. Juk demokratija. Juk vartotojų interesai aukščiau visko. Na bent galima apsimesti, kad tai tiesa ir pažiūrėti kas gausis. Gal ir kas gausis.

Jei ieškot higienos priemonių ar kosmetikos, ieškokite iš natūralių medžiagų, be sintetinių konservantų ir parabenų. Jei nerandat, paburbėkit garsiai. Tegul susimąsto prekybininkai, ką užsakinėja iš tiekėjų. Negaliu įvardinti, nes apšauks mane reklama, bet jau šis tas Lietuvoje yra ir gerai pasidomėjus, galima rasti aplinkai ir sveikatai palankesnes alternatyvas tarp gausybės siūlomų higienos ir kosmetikos prekių.

Jei ieškot valymo priemonių, reikalingų išvalyti namus po linksmo Kalėdinio pasisėdėjimo su draugais, tai prisiminkit, kad soda, citrinos sultys, actas ir arbatmedžio aliejus labai gerai valo ir nedaro aplinkai žalos. Taip pat nesukels nereikalingos alergijos.

Kaip vyniojamą popierių panaudokite senus laikraščius.

Nepabijokite sulaužyti nusistovėjusios normos, kad dovanotos dovanos kitam dovanoti negalima. Dar kaip galima. Jei Jūs turite kažką, ko Jums nereikia, tai galite drąsiai dovanoti kitam žmogui. Perskaitėt dovanotą knygą? Padovokit ją kitam žmogui. Kodėl ne?

Yra ir nematerialių dovanų, aplinkai nedarančių jokio neigiamo poveikio. Masažas. Pasivaikščiojimas parke. Daina pritariant gitara. Pasižadėjimas kelis kartus per metus prižiūrėti vaikus. Yra ir daugiau. Bet visų nesurašysi. Negaliu atimti iš Jūsų galimybės sumąstyti kažką originalaus.

Galima pasielgti drastiškiau ir išvis nieko nedovanoti. Išskyrus savo laiką. Priešingai nei save įtikinome, kad laiko visada trūksta, ištikrųjų laiko turime visą amžinybę. Priešingai nei gamtiniai ištekliai, laikas nenyksta. Laikas visada yra.

Galiausiai juk Kalėdos yra gamtos šventė. Pokyčių šventė. Mums iš esmės reikia keisti savo gyvenimo būdą, kad pateisintume Kalėdų dvasią. Juk kažkaip nesiderina džiaugtis gamtos švente niokojant gamtą. Tikras nesusipratimas.

Tad tegul šios Kalėdos būna pirmas Jūsų bandymas elgtis kitaip. Taip kaip geriau aplinkai. Taip kaip geriau žmogui. Juk per Kalėdas visi mes linkime gėrio vienas kitam, ar ne?

Indrė Kleinaitė, 2005 m. Atgimimas


| Atsakingas vartojimas |
| atgal | į viršų | spausdinti |