Natūralios atostogos: apie holistinės sveikatos festivalį Anglijoje

Pajutę, jog sveikas maistas bei judėjimas teigiamai veikia jų savijautą, daugelis žmonių ir toliau tęsia geresnio gyvenimo būdo paieškas.

Modernus gyvenimo būdas išbalansuoja natūralų žmogaus ritmą, išderina sveikatą, pareikalauja daug energijos kovojant su stresu, atitolina žmogų nuo gamtos. Tad nenuostabu, jog Anglijoje vis labiau populiarėja laisvalaikio renginiai, kuriuose žmones gali išmokti natūralaus ir sveiko gyvenimo būdo paslapčių.

Jau septynerius metus iš eilės vienas iš tokių renginių “One World Camp” suburia apie 500-700 žmonių iš įvairių pasaulio kampelių.  Pagrindinis festivalio tikslas - populiarinti sveikos gyvensenos idejas bei natūralius gydymo būdus. Šiuo tikslu renginio metu vyksta įvairus užsiėmimai.  Nuo pat ankstaus ryto svečiai gali mokytis Jogos, Sotai, Kung-fu, Dao-Yin ar Tai-Chi technikos, po pusryčių seka įvairių masažų tokių kaip shiatsu (japoniskas taškinis masažas) pamokos. Galima sužinoti natūralių gydymo būdų, susipažinti su natūralios kulinarijos paslaptimis, išjudinti kūną indiško ar braziliško šokio sukūryje arba pamiklinti pirštus ant būgnelio arba savo mėgstamo muzikos instrumento. Į festivalį suvažiavę specialistai moko pažinti save, savo stipriąsias ir silpnąsias puses, atrasti savo užslėptus talentus bei atsikratyti nepagrįstu vidinių baimių bei nenaudingų įsitikinimų. Taip žmones gauna žinių reikiamų fiziniam ir dvasiniam tobulėjimui.

Užsiėmimai vyksta visaą dieną, tuo pat metu dėstomos daugiau nei 5 skirtingos paskaitos, tad įvairovės stoka tikrai netenka skųstis. Vakare, po turiningos dienos, programa tęsiasi toliau. Įvairios muzikos grupės linksmina žmones, vyksta šokiai. Tikima, jog garsai turi gydomųjų galių, šokis gydo sielą, o dainos išvalo žmogu nuo neigiamų emocijų.

Kvalifikuoti specialistai taip pat teikia individualias konsultacijas. Jų pagalba galima net tik sužinoti optimalų savo mitybos planą, tačiau ir atsigauti po shiatsu masažo arba tiesiog pasimokinti žaisti tenisą. Ir tai dar ne viskas: akupunktūra, akupresūra, aromaterapija, indiškas galvos masažas ir pėdų masažas, masažai su akmenimis – gausybę natūralios medicinos būdų pagerina savijautą ir taip sudaro sąlygas labiau džiaugtis gyvenimu. 

Paskaitas skaito ir uzsiemimus veda specialistai iš įvairių pasaulio šalių. Amerikietis Steven Acuff, šiuo metu gyvenantis Švedijoje, jau apie 20 metų keliauja po visą pasaulį skaitydamas paskaitas sveikos mitybos temomis. Jis propaguoja subalansuotą mitybą, kurios pagrindas - natūralūs bei ekologiški išauginti produktai, paruošti išsaugant vitaminus ir mineralus. Marion Menger, Thai masažo specialistė is Vokietijos, moko žmones suteikti atpalaiduojanti ir gydomąjį masažą. 

Maistas tiekiamas šio festivalio metu – ypatingas. Paruoštas geriausių natūralios kulinarijos specialistų, ekologiškai išaugintas, suderintas ir pagardintas natūraliais nežalingais prieskoniais – tai maistas, kurio nereikia baidytis ir bijoti persivalgyti, tai maistas, kurio nereikia prisiversti valgyti vien tam, kad naudingas sveikatai. Nei pusryčių nereikia atsisakyti nei deserto nebūtina nustumti į šalį, nes šio festivalio rengėjš tikslas pademonstruoti žmonėms, kas yra sveika bei subalansuota mityba.

Pusryčių meniu sudaro ekologiškai išaugintų neapdirbtų bei gerai išmirkytų grūdų košės, kurias galima pagardinti apskrudintomis moliūgų, sezamo, saulėgražų sėklomis bei becukrėmis uogienėmis. Be košės, galima pasisotinti įvairių rūšių šviežia duona su gausybe rūšių natūralių riešutų sviestų.  Miso sriuba, bančos arbata bei speciali grūdų su gilėmis kava suteikia energijos ir gyvybingumo.

Pietų meniu, kaip ir vakarienės, kasdiena kinta, tačiau pagrindą sudaro daržovių sriuba, patiekalai iš rudų ryžių, lęšių, įvairių rūšių pupelių, ir šviežių bei troškintų daržovių bei sveikai pagamintų padažų. Patiekalų receptai yra surinkti iš įvairiausių šalių virtuvių pagal poveikį sveikatai. Pavyzdžiui, įvairūs gaminiai iš sojos pupelių tokie kaip tofu arba makaronai iš grikių miltų (soba) yra japoniškos virtuvės ypatumai, kurios veiksmingumu niekas neabejoja, turint omeny, jog japonai pranoksta kitus pasaulio gyventojus sveikata ir ilgaamžiškumu.   Kitas patiekalas iš sojos pupeliš tempeh buvo išrastas indoneziečių, o seitan – produktas iš kviečių – išvystė budistų vienuoliai kaip pakaitalą mėsai, nes seitan kaip ir tofu bei tempeh turi daug baltymų. Patiekalas iš žirnių (humusas) yra kilęs iš Artimųjų Rytų virtuvės. Kartais galima buvo pasigardžiuoti žuvies patiekalais, nes renginio organizatoriai puikiai zino, jog dieta tik is augalinių produktų gali sąlygoti vitamino B12 trūkumą.  Į vaiku meniu taip pat buvo įtraukti ekologiški kiaušiniai. Po vakarienės visada galima buvo pasigardžiuoti ypatingais desertais iš vaisių, riešutų ir natūralių saldiklių.

Daugelį sveikai ir natūraliai mitybai reikiamų maisto produktų buvo galima įsigyti renginio metu: ekologiškai išaugintų rudų ryžių, gaminių iš fermentuotų sojos pupelių, riešutų sviestų, becukrių uogienių, įvairių ekologiškų šaltai spaustų aliejų ir jūrožolių. Kavinėje žmonės vaišinosi žaliomis arbatomis arba specialia “kava” pagaminta iš grūdų su gilėmis, gaivinosi ryžių ar avižų, džiovintais vaisiais ir kitokiais gardumynais. Galima buvo paragauti ekologiško vyno ar alaus.

Festivalio metu vaikai nuo kūdikių iki paauglių būna užimti patyrusių vaikų priežiūros specialistų, nuo pat ryto iki pavakarių jie žaidžia, šoka, dainuoja, piešia, sportuoja. Nieko vaikui negali būti geriau už gryną orą, sveiką maistą bei užsiėmimus, lavinančius jų talentus. Ne veltui šis renginys gausiai pritraukia šeimas su vaikais.

Renginys yra mokomojo pobūdžio, tačiau žmonės tuo pat metu atsipalaiduoja nuo kasdienės darbo įtampos, atsikrato streso, pabendrauja su naujai sutiktais ar senais gerais draugais, kurie savaitelei ištrūko tuo pačiu tikslu – pagyventi kitaip. Tiesiog pasilinksminti, atsipalaiduoti, pasidžiaugti tuo, kas turėtų būti taip natūralu kiekvieną dieną. Pajutę, jog sveikas maistas bei judėjimas teigiamai veikia jų savijautą, daugelis žmonių ir toliau tęsia geresnio gyvenimo būdo paieškas.

Indrė Kleinaitė, žurnalas „Sveikas Žmogus“, 2002 m.


| Sveikata |
| atgal | į viršų | spausdinti |