Maisto gaminimo kursai "Gyvenimo ir virtuvės filosofija" su Andreas Bossert

2012 m.  sausio 14-15 d. jau antrą kartą į Lietuvą atvyko virtuvės virtuozas Andreas Bossert iš Šveicarijos, kuris vedė maisto gaminimo kursus "Gyvenimo ir virtuvės filosofija". Kursai vyko Vilniuje ir Kaune.

Ši kartą Andy itin akcentavo dialogo reikšmę virtuvėje, kuomet vyksta nuolatinis idėjų pasikeitimas ir improvizacija. Taisyklės ir receptai svarbu, bet inovacijos ne tik virtuvėje bet ir bet kurioje kitoje gyvenimo srityje nevyksta, jei mes tik vadovaujamės kitų sukurtais šablonais ir schemomis. Šefas ragino nebijoti improvizuoti perspėdamas, kad virtuvėje yra tik du priešai, kurių negalima ignoruoti. Tai laikas ir karštis.

Pasak jo, gamindami patiekalus mes nuolat tranformuojame formas ir energijas ir taip nuolat kuriame vis naujas "istorijas". Maisto gaminimas yra labai gera platforma norint suprasti kaip dirba organizacijos ir kaip vyksta komandinis darbas.

Andy išskyrė keletą priežasčių, kodėl žmonės valgo. Tai alkis, nuobodulys, įpročiai, smalsumas, norėjimas save palepinti ir kultūrinis identitetas. Kuriant meniu jis visada ieško koncepto ar idėjos, kuri padėtų jam sukurti tinkamiausią meniu konkrečiai "auditorijai". Kaip omnivoras, žmogus gali valgyti viską: nuo to, kas auga ir plaukioja jūrų dugnuose iki to, kad skraido dangaus aukštumose. Žmogus, vienintelis toks kartu su tarakonais ir kiaulėmis, gali valgyti bet ką, kas padėjo žmogus išlikti bet kokiomis gyvenimo sąlygomis. Nepaisant žmogiško "omnivoriškumo", šiame evoliucijos etape žmogus savęs klausia, ką valgyti geriausia dėl sveikatos, dėl aplinkos kokybės, dėl socialinio teisingumo ir ekonominio tvarumo.

Formuojant meniu, stabilumą mėgstančius žmones virėjas stengiasi provokuoti neįprastais patiekalais, kad nors šiek tiek išjudinti jų vidinę stagnaciją, o žmones, kurie pvz. visą dieną užsiminėjo iš jų komforto zonos išvedančiais reikalais, šefas mėgsta palepinti kažkuo, kad jiems įprasta, primena vaikystę ir mamą, kad suteikti jiems emocinio komforto ir "žemės po kojomis" pojūtį.

Šefo nuomone, mes valgome ne tik burna, bet ir akimis, ausimis, nosimi ir savo sąmone, kurioje glūdi su maistu susijusi atmintis. Todėl atsiminimai visada suteikia tam tikram maistui kontekste, kuriame mes interpretuojame ir priimame kaip malonų ar nelabai.

Organizuodamas komandos darbą, Andy suplanuoja 60 proc. reikalų. 40 proc. palieka spontaniškumui ir idėjoms, kylančioms iš atskirų komandos narių, todėl jam niekada nenusibosta jo darbas ir jo komanda visada sukuria, ką nors naujo, kitaip ir nestandartiškai.

Seminaro organizacinę grupę sudarė Inga ir Birutė, lietuviški.lt komanda Saulė, Inga ir Martina, ir aš. Kaip galima nuspėti, šis savaitgalis buvo tikra provokacija skrandžiui, nes kartu su Andy gaminome labai daug skirtingų patiekalų, kurie sugulė į receptų "knygą", parašytą visų seminarų dalyvių.

Šio vizito metu Andy davė interviu LTV laidai "Stilius".

Straipsnis apie ankstesnį Andy seminarą Vilniuje

Nuotraukų galerija Facebook'e

Indrė Kleinaitė


| dienoraštis |
| atgal | į viršų | spausdinti |