Šeštadienį pasaulis minės “Nepirk nieko” dieną

Lapkričio 27 d., šeštadienį, daugiau nei 65 pasaulio šalyse bus švenčiama „Nepirk nieko“ diena, kurios tikslas - atkreipti visuomenės dėmesį į neatsakingą vartojimą. Lietuviai taip pat raginami palaikyti tokią iniciatyvą ir šią dieną neišleisti nė cento.

Pasipriešinimo pirkiniams diena pasaulyje minima prieš didžiuosius metų išpardavimus ir kalėdinių pirkinių bumą, siekiant paskatinti visuomenę susimąstyti, ką ir kodėl perkame. Šios iniciatyvos nereiktų suprasti pažodžiui, tačiau turėtume žinoti, jog savo moderniu vartojimu mes aliname Žemę. Begalinis ekonomikos augimas, pagrįstas ribotų išteklių neracionaliu naudojimu ir išreikštas BVP (Bendras Vidaus Produktas) rodikliu yra matematiškai nelogiškas ir biologiškai neįmanomas. Didelė dalis vartojimo neprisideda prie šalies gerovės, atvirkščiai, tai sukelia vis didėjančius atliekų kalnus, užterštumą, sergamumą, nykstantį dirvožemį ir klimato kaitą. BVP mums rodo iškreiptą vaizdą ir politikai negali pasikliauti šiuo rodikliu priimdami šaliai svarbius sprendimus.

Akcijos iniciatoriai atkreipia dėmesį, kad nuolatinis neapgalvotas pirkimas sukelia ne tik ekologines, bet ir socialines katastrofas. Išsivysčiusios šalys, kuriose gyvena vos apie 20 proc. pasaulio gyventojų, sunaudoja daugiau nei 80 proc. natūralių žemės išteklių, taip padarydamos itin didelę žalą gamtai ir sukeldamos netolygų gerovės pasiskirstymą pasaulyje.

Nieko nepirkdami vieną dieną tikrai nepakeisime pasaulio ir nesužlugdysim šalies ūkio. Tačiau svarbu, kad pagalvotume, ar vis didėjantis vartojimas iš tiesų reiškia gyvenimo kokybės gerėjimą. Daugiau dėmesio turėtume skirti atsakingo vartojimo įpročių puoselėjimui ir vietinės ekonomikos stiprinimui.  Materialinė gerovė ir daiktai nėra nesvarbūs dalykai, tačiau daugiau daiktų nereiškia daugiau laimės, o patys vertingiausi dalykai pasaulyje nėra perkami už pinigus.

Paprasčiausias būdas prisidėti prie pasaulinės „Nepirk nieko" dienos - visą šeštadienį, lapkričio 27-ąją, visai nieko nepirkti, aplenkti prekybos centrus bei parduotuves, o kaskart perkant pagalvoti, ar tikrai reikia dar vieno naujo daikto. Įsigydami daiktus įvertinkite jų būtinumą, ilgalaikiškumą, sudėtį ir gamybos proceso ekologiškumą. Stenkitės rinktis vietinės gamybos ekologiškus produktus.

Tarptautinė „Nieko nepirk“ diena (angl. Buy Nothing Day) minima nuo 1992 m. Idėja gimė Vankuveryje (Kanada).

Daugiau GYVA.LT straipsnių "Nepirk nieko" dienos tema:

Nepirk nieko diena

Nepirk nieko Kalėdos


| naujienų archyvas |
| atgal | į viršų | spausdinti |